Diners

20 coses que no saps sobre el Banc Sabadell

L’entitat bancària local celebra 140 anys d’història aquest 31 de desembre

Una oficina del Sabadell / ACN

El Banc Sabadell el van fundar 127 socis el 31 de desembre de 1881, quan es va tancar l’acta notarial de constitució de la societat. La companyia celebra aquest divendres 140 anys d’història, i una trajectòria com aquesta permet disposar d’una gran quantitat d’anècdotes i curiositats.

 1. El banc el van fundar 127 persones entre les quals la majoria eren industrials tèxtils, comerciants i propietaris agrícoles, però també hi havia dos paletes, dos tintorers, tres forners, dos mestres d’obra, un manyà, un tractant de carns, un notari i un advocat.
 2. El Sabadell es va fundar el mateix any que va néixer La Vanguardia. Aleshores, el rotatiu de la família Godó sortia setmanalment, i va publicar la notícia de la fundació del banc al cap de quatre dies, el 4 de gener de 1882.
 3.  El banc va tancar el seu primer exercici, el 1882, amb un benefici de 82.457,57 pessetes i un dividend de 4 pessetes per acció.
 4. Durant els primers 73 anys, el banc es va instal·lar a la planta baixa de l’edifici del Gremi de Fabricants en règim de lloguer. El 1954 va inaugurar la seva primera seu de propietat, a la plaça de Sant Roc.
 5. Alcoi va ser la primera població de fora de Catalunya amb la qual va intermediar operacions dels seus clients, el 1882.
 6.  El 1891 va obrir una sucursal a Buenos Aires per facilitar a la indústria tèxtil local la compra de llana argentina i l’exportació de teixits a Sud-amèrica.
 7. Fins ara el banc ha tingut 13 presidents, tots ells sabadellencs. Josep Oliu i Creus és l’actual president, porta 22 anys en el càrrec i és el primer president executiu que ha tingut l’entitat i l’únic que fins ara no prové del món industrial sinó que és doctor en Economia i catedràtic.
 8. Fins l’any 2000, tots els membres del Consell d’Administració eren sabadellencs. Actualment, només ho és el president Oliu.
 9. En l’actualitat, el Sabadell té 21.000 empleats, 245.000 accionistes i 11 milions de clients, i una xarxa de 1.920 oficines, distribuïdes per 4 continents i una vintena de països.
 10. El 1929 el banc va comprar la primera facturadora mecànica que va aparèixer al mercat, i el 1967 va ser pioner al sector financer espanyol en la informatització de la gestió comptable i els processos administratius bancaris.
 11. Durant la Guerra Civil espanyola el banc va ser col·lectivitzat i va quedar en mans d’un
  administrador, però fonts de l’entitat asseguren que va ser l’única entitat financera de la zona republicana que no va tenir pèrdues en cap dels tres exercicis que es van veure afectats pel conflicte.
 12. En 84 anys només va tenir una sola oficina, a Sabadell, i no va ser fins al 1965 que en va obrir una fora de la ciutat on va néixer. La localitat escollida per iniciar l’expansió de la companyia va ser Sant Cugat, al costat del monestir.
 13. Fa 45 anys que el banc té oficina a Londres i sucursals a París (França), Miami (Estats Units), Casablanca (Marroc) i Lisboa (Portugal). A la Xina hi té dues oficines, a Beijing i a Xangai.
 14. El 18 d’abril del 2001 el Banc Sabadell va sortir a borsa, 120 anys després de la seva fundació, sense fer una oferta pública d’accions sinó posant les accions en cotització, perquè ja comptava amb 40.000 accionistes. Va ser una novetat al sector. I des del 2004 forma part de l’IBEX-35.
 15. El 1972 va ser pioner al mercat en obrir una xarxa d’oficines especialitzada en comerç exterior, la xarxa DEX , que va fer possible descentralitzar l’operativa d’estranger i apropar-la a l’empresa exportadora.
 16. El 1984 va crear el Servei d’Assessorament i Promoció del Comerç Exterior (SAPCE) i va ser la primera entitat financera a Espanya en acompanyar les empreses en la seva internacionalització i entrada en altres mercats.
 17. Va ser pioner en la introducció al sector d’un servei telefònic d’avisos a través de l’aplicació BS Mòbil, via SMS o correu electrònic.
 18. Té sis seus corporatives: la de Sabadell, dues a Madrid, una a Barcelona, una a Sant Cugat del Vallès i la social a Alacant.
 19. És un dels pocs bancs d’Europa que té un Arxiu Històric perfectament condicionat en què
  conserva, classifica i divulga no només la seva història sinó també la de totes les entitats
  financeres que ha anat incorporant al seu grup. Ubicat a Polinyà (Barcelona), aquest arxiu
  conté avui més de 20.000 registres que inclouen documents, fotografies, material audiovisual, accions, llibres de comptabilitat, material publicitari, màquines, etc.
 20. Ha patrocinat així mateix dues sèries de TV3: la telenovel·la Laberint d’ombres, rodada a
  Sabadell, i els documentals divulgatius L’oblit del passat, del periodista Jordi Llompart,
  destinats a sensibilitzar sobre el deteriorament progressiu del patrimoni artístic de diferents
  civilitzacions mediterrànies.

El Banc Sabadell celebra 140 anys d’obertura al món

Comentaris
To Top