Ciutat

“Avui ens fan dir: ‘Arriba España’, ‘Viva Franco’”

Part posterior del document localitzat per part d’Arrago SL / CEDIDA (MUSEU D’HISTÒRIA DE SABADELL)

La intervenció arqueològica en el conjunt industrial del vapor de Cal Borni Duch ha permès localitzar un document històric, datat del 16 de maig del 1955, escrit pels aleshores responsables de l’empresa d’origen francès León Harmel. Una troballa històrica, segons explica l’arqueòleg Jordi Roig: “Vam trobar documents durant la restauració feta l’any 1994 en el campanar de Sant Fèlix, en què es testimoniaven les obres fetes l’any 1750, però no una carta escrita tan extensa escrita en aquell moment adreçada als qui anys després la poguessin trobar”, detalla.

Part frontal del document localitzat per part d’Arrago SL / CEDIDA (MUSEU D’HISTÒRIA DE SABADELL)

Seixanta-sis anys després –es va trobar a finals del 2021–, l’equip liderat per Roig, d’Arrago SL, ha aconseguit recuperar un document en què s’expliquen les darreres obres de remodelació a l’espai de les carboneres i calderes per transformar-ho en oficines i dependències.

Per contextualitzar en quin moment es redacta aquest document, els responsables de l’empresa, entre els quals hi ha els gerents Josep Soley Vallhonrat i Hervé Harmel, detallen que “en aquells temps deien “Visca Catalunya” i avui ens fan dir Arriba España” i “Viva Franco, fent referència als anys de la dictadura de Franco. Així mateix, demanen, dirigint-se a qui trobés la carta, que “quan llegiu aquestes lletres pregueu per les nostres ànimes, ja que quasi tots serem a fer malves”.

Part posterior del document localitzat per part d’Arrago SL
/ CEDIDA (MUSEU D’HISTÒRIA DE SABADELL)

Com si tinguessin una bola de vidre per predir el futur, Soley, Harmel i companyia –Josep Cornet Sals, Isidro Grau Ibars, Mercè López i Josep Albiñana, entre d’altres– s’aventuren a “suposem que ara ja tot ho deveu fer a base d’instruments rars i vosaltres només heu de parlar perquè les coses quedin fetes a l’instant. Tant de bo haguéssim nascut al vostre temps”.

Cal Borni Duch, ‘motor’ del tèxtil de Sabadell

Comentaris
To Top