Diners

Josep Oliu: “Aquest 2022 l’economia recuperarà els nivells prepandèmia”

Josep Oliu Banc Sabadell
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha analitzat aquest matí les perspectives econòmiques de l’any a la Cambra / CEDIDA

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, augura un creixement econòmic sostingut aquest 2022, gràcies a una millora de la situació pandèmica i a una reducció de la inflació. Així ho ha assegurat aquest matí en la seva tradicional conferència d’inauguració de l’any a la Cambra de Comerç de Sabadell en què ha presentat les perspectives econòmiques mundials i estatals per al 2021.

Així mateix, Oliu ha vaticinat que durant el 2022, la major part d’economies hauran recuperat el nivell de producte interior brut (PIB) prepandèmia. “La situació actual no té res a veure amb la de dos anys enrere. Sembla que la Covid perdrà centralitat com a condicionat de l’activitat econòmica i dels mercats financers. Els alts percentatges de vacunació ens fan ser encara més optimistes de cara a la definitiva recuperació econòmica”, ha remarcat.

En la mateixa línia, el president del Banc Sabadell ha subratllat que la crisi del coronavirus, tot i haver provocat pèrdues temporals de llocs de treball i tancaments d’empreses, no ha suposat la destrucció de teixit empresarial a Espanya ni a Catalunya, a diferència de la crisi del 2008. Tanmateix, ha avisat que l’evolució de la inflació tindrà un paper clau per tal que la bona dinàmica es mantingui.

Josep Oliu (Banc Sabadell): “Hem posat les bases d’un nou model de banca més rendible”

IPC del 6%

La taxa de variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) a Espanya el gener de 2022 ha sigut del 6%, un percentatge molt elevat. La previsió, segons l’entitat Consensus Forecasts, és que es redueixi a mesura que avança l’any 2022 fins a arribar a l’1%. No obstant això, Josep Oliu rebaixa les expectatives: “El consens de mercat és que la inflació torni a la normalitat. Jo, però, no ho acabo de veure així. Crec que és agosarat pensar que l’IPC se situarà a l’1% a finals d’any”, ha apuntat.

Josep Oliu ha fet una valoració de les perspectives econòmiques a l’auditori de la Cambra de Sabadell / CEDIDA

A continuació, el president del Banc Sabadell ha explicat alguns dels motius pels quals la inflació ha crescut de manera desproporcionada el 2021. “Els causants del repunt de la inflació són de naturalesa transitòria, és a dir, trobem disrupcions que persistiran mentre hi hagi Covid. Hi ha un coll d’ampolla a les cadenes de producció globals i un canvi de preferències en els consums que enfronta els béns i els serveis. També trobem alguns aspectes més estructurals, com per exemple la transició energètica, que prevaldran a mitjà termini”, ha valorat.

Els fons europeus, clau

D’altra banda, Oliu ha posat en relleu la importància de l’arribada dels fons europeus Next Generation. “Seran una font de creixement, ja que representaran un fort suport per l’activitat de les pimes espanyoles en els pròxims anys. A més, són una oportunitat per accelerar la transformació ecològica i digital de les empreses”, ha assenyalat. Això sí, l’alt executiu ha advertit que les administracions han de “saber gestionar correctament” aquestes ajudes.

Si tot va com està previst, segons Josep Oliu el PIB espanyol podria recuperar el nivell pre-Covid a finals d’aquest 2022. Les rendes de les famílies, a més, passarien a ser “més sòlides”, pronostica el president del Banc Sabadell. La majoria d’empreses també recuperaran el nivell de facturació d’abans de la pandèmia, tot i que les dinàmiques sectorials continuaran sent heterogènies. Quant al mercat immobiliari, també es preveu que experimenti un cert creixement.

Avanç en l’estratègia de sortida dels bancs centrals

Seguidament, Oliu s’ha centrat a exposar l’estratègia que faran servir els bancs centrals per afavorir el creixement econòmic de l’economia. D’entrada, ha comentat que calibraran la seva política monetària davant les pressions inflacionistes i mantindran els tipus d’interès actuals a la zona euro. Així i tot, aquest últim aspecte genera discrepàncies entre els banquers. El més probable és que hi hagi una adaptació dels tipus d’interès”, ha assegurat Oliu. 

A més, el president del Banc Sabadell ha indicat que el sector bancari s’ha recuperat de la “sotragada” de la pandèmia. “Els bancs espanyols han reforçat els nivells de solvència i liquiditat i no s’ha vist un deteriorament a la qualitat de l’actiu”, ha expressat. En aquest sentit, Oliu ha apuntat alguns dels reptes estructurals del sector: els impactes reguladors la pressió supervisora; el canvi climàtic; i la digitalització i ciberseguretat. 

El Banc Sabadell

Pel que fa al Banc Sabadell (BS), Josep Oliu ha afirmat que els seus resultats econòmics del 2021 han superat les expectatives dels executius de l’entitat. El BS ha tancat l’exercici del 2021 amb un benefici net atribuït de 530 milions d’euros, una xifra molt superior als 2 milions d’euros de guanys de l’any 2020. L’entitat bancària es troba, doncs, més a prop dels 768 milions d’euros de benefici que va aconseguir el 2019, abans de l’arribada de la pandèmia.

Oliu ha subratllat alguns dels motius pels quals el BS ha aconseguit millorar els resultats del 2020: “La decisió de continuar sent una entitat independent ha sigut encertada. El nou pla estratègic, la nova governança, el gir radical de TSB i l’acord laboral també han sigut aspectes clau”, ha afegit.

Per acabar, Oliu ha assegurat que el BS s’ha sabut diferenciar respecte a la resta d’entitats bancàries de l’Estat. “Vam néixer a Sabadell sent un banc petit i sempre hem estat al costat de les empreses i les persones particulars. En definitiva, podem dir que el Banc està en un molt bon camí”, ha conclòs.

El Banc Sabadell guanya 530 milions d’euros gràcies a l’impuls de TSB

Comentaris
To Top