Publicitat
Diners

Oliu aposta per la sostenibilitat i la digitalització com a eixos de sortida de la crisi de la Covid-19

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, amb el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, el 24 de febrer | ACN

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, exposa quins creu que seran els eixos de la sortida de la crisi de la Covid-19

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, amb el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, el 24 de febrer / ACN

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, dona espai a l’esperança en la recuperació econòmica després de la caiguda per la crisi de la Covid-19. El cap de l’entitat bancària sabadellenca ha pronunciat aquest dimecres 24 de febrer la seva tradicional conferència d’inauguració de l’any a la Cambra de Comerç de Sabadell, en què ha presentat les perspectives econòmiques mundials per al 2021, però també a escala de Catalunya i Espanya. En concret, durant la xerrada presentada per Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç, Oliu ha posat l’èmfasi en el paper del Fons de Recuperació Europeu com a punt de fuga per a la reactivació econòmica, especialment a través dels eixos de la digitalització i la sostenibilitat, i el rol de les entitats bancàries perquè aquests fons arribin a les petites i mitjanes empreses.

“Perquè aquestes ajudes tinguin capil·laritat a les petites empreses, han de comptar amb les entitats bancàries“, ha remarcat Oliu, situant els bancs com a intermediaris necessaris perquè els autònoms i pimes puguin recuperar-se del xoc que va provocar la Covid-19 en el consum el 2020 i que encara ha de durar el 2021. De fet, “qui està pagant el cost de la crisi econòmica són les rendes de les empreses i no tant les rendes dels assalariats” com es podia preveure, ha dit el president del Banc Sabadell, ja que a Espanya “el sector públic ha augmentat el seu volum” i ha esmorteït el cop a través de diferents ajudes com els ERTOs. “La crisi afectarà les empreses segons el sector i no si són pimes o no”, ha explicat, remarcant que en molts casos es tracta de negocis que, tot i la seva viabilitat, han patit un cop determinat únicament per pertànyer a un sector més afectat per les restriccions, i no tant per la seva bona o mala gestió.

De fet, tot i que ha assumit que alguns sectors “han estat menys afectats com l’alimentació, farmàcia i les telecomunicacions”, altres com el turisme han caigut en picat, arribant a “nivells del 1995”. La davallada de l’activitat turística ha estat la punta de la caiguda per sectors, i per al president del Banc de Sabadell és fonamental ajudar en la seva reactivació: “Cal buscar una solució al sector turístic, i no només als hotels, sinó el que hi ha al voltant com l’oci, la restauració i altres, i s’ha de veure com recuperar això perquè contribueixi a la recuperació d’aquest sector i sobretot la creació de llocs de treball, que és molt important”, ha subratllat. A més, ha fet èmfasi en una important caiguda de l’activitat al sector immobiliari, pel que fa a locals comercials, i en concret als situats als centres comercials, que han vist més afectada la seva obertura per les restriccions. També, sobre el mercat immobiliari, ha explicat que “el preu dels locals i oficines ha baixat, però no es preveu que el preu hagi de baixar a l’habitatge”.

Més proteccionisme i digitalització, cap a una economia més verda

Pel que fa a la fotografia de l’economia mundial, Oliu ha destacat el proteccionisme, la digitalització i el creixement de l’economia verda com a tendències clau que han determinat els mercats arreu del món durant el 2020. Tot i que ha explicat que “gener i febrer de l’any passat van ser extraordinàriament bons” per als mercats tot i la guerra comercial entre els Estats Units de Donald Trump i la Xina, la irrupció de la pandèmia va detenir per complet el creixement. El factor clau per entendre la caiguda del consum, ha subratllat, no ha estat la pandèmia en si mateixa, sinó les restriccions per evitar els contagis: “Totes les mesures que es van prendre l’any passat i que es continuen prenent eren cap al sistema sanitari i per evitar el seu col·lapse, i això ha sigut el que ha generat totes les conseqüències negatives per a l’àmbit econòmic”. Això va generar que el PIB mundial baixés un 3,6%, i el trànsit aeri descendís en un 60%, ha remarcat Oliu, entre altres factors.

Amb l’evolució de la vacunació als diferents països, el president de l’entitat preveu una sortida progressiva del sotrac de l’economia mundial i que ja és “una boira que de tant en tant va deixant veure clars”. De fet, ha explicat que “la Xina ja va recuperar el PIB l’any passat a nivells del 2019, i s’espera que els Estats Units ho aconsegueixi aquest 2021″, mentre que Europa va més endarrerida, amb Espanya i Regne Unit entre els darrers països. També ha descrit altres factors com a positius dins el panorama actual i que, a més de l’avançament en la vacunació, “l’acord sobre el Brexit no ha acabat tan malament com podria haver acabat”, a banda que el relleu en el govern dels Estats Units “també ha passat del ‘jo primer’ al multilateralisme”.

La cura en la sortida de les moratòries, vital per al teixit empresarial

A Espanya i Catalunya, l’impuls de les ajudes públiques ha fet que la majoria de la població no hagi hagut de patir tant la crisi provocada per la irrupció del SARS-CoV-2. Això ha generat un coixí que, més enllà del panorama actual, permetria que “el PIB podria créixer al voltant del 6% el 2021”, ha pronosticat Oliu. Alhora, ha destacat que “les estimacions del Banc d’Espanya de com funcionarà el fons de recuperació europeu diuen que podria fer augmentar el PIB entre el 0,9 i el 2,7%”. Tot i això, ha indicat que serà determinant “la confiança que doni el sistema institucional i polític per posar en funcionament el Fons de Recuperació Europeu”.

En aquest sentit, Oliu ha dit que també ha sigut determinant per al manteniment de les empreses i els particulars el paper de les moratòries dels bancs, i que cal ser curosos en la sortida d’aquestes moratòries o de préstecs com els crèdits ICO. “S’ha de començar a fer el que es fa a altres països i que aquí no s’ha fet gaire: s’ha de ser molt selectius i gestionar subvencions estructurades i degudament focalitzades en els sectors que ho necessiten”, ha dit sobre la sortida dels ajuts econòmics, que marcaran el futur més pròxim per a moltes empreses i individus. Alhora, ha remarcat que “s’ha de donar prioritat a la solvència per sobre de la liquiditat”, i vigilar en els mesos que venen perquè no hi hagi “efectes perniciosos” per a les empreses que “ho han fet bé”: “No es pot discriminar negativament aquelles empreses que van fer l’esforç de resoldre amb la seva liquiditat la crisi sense accedir a crèdits ICO“, ha subratllat Oliu.

Publicitat
Comentaris
To Top