JOAN BRUNET I MAURI

Variacions amb un mateix fons

[Per Joan Brunet i Mauri, periodista]

1.

Vaig començar l’any formant part de les estadístiques que informaven dels 25.000 casos de contagi que s’havien notificat a Catalunya el 31 de desembre. De l’experiència, dos contrastos. L’un: després de més de 80 minuts interromputs al telèfon sense que ningú l’atengués, vaig assumir que em seria impossible contactar amb el meu CAP per comunicar la meva afectació per la malaltia, tal com se’ns demanava. L’altre: davant això, vaig optar per trucar al 061, on, sorprenentment, em van atendre immediatament i em van posar en contacte amb un metge que em va donar els consells de rigor i em va indicar que em posés en contacte amb el meu metge de capçalera utilitzant l’opció e-consulta de l’aplicació La Meva Salut. Obedient com soc, vaig fer cas del que se’m demanava, tot i considerar que atès que ja eren les set de la tarda del 31 de desembre, el tràmit resultaria fútil i que fins al dilluns, 3 de gener, difícilment n’obtindria resposta. Un quart d’hora més tard em sonava el mòbil. A la pantalla, la indicació “número ocult”, la qual cosa em va fer dubtar de si l’atenia, tal com vaig acabar fent; i –oh, sorpresa!– qui em trucava era el meu metge de capçalera, que havia vist el meu missatge. “Això funciona!”, vaig fer per a mi contra el que la majoria de persones em deien. És clar que no vaig trigar a comprovar que també en aquest cas una flor no fa estiu. I tot perquè a partir d’aquella trucada, a pesar de les consultes via e-mail que vaig fer a través de La Meva Salut, cap resposta, més enllà d’un lacònic SMS rebut el 4 de gener en el qual se’m deia: “ICS: Bon dia, té símptomes? Necessita baixa?” (sic), i que m’advertia que “el remitent no admet respostes” (?). Tres dies després vaig decidir donar-me d’alta, ja que havia culminat el meu confinament de set dies.

2.

No passa dia que una gestió relacionada amb qualsevol mena de servei que fins fa poc podíem resoldre presencialment o telefònicament, ara se’ns convidi a fer-la via Internet. És cert que en el millor dels casos podem obtenir una cita presencial, a Déu saber, però, per a quan. Contràriament, quedem supeditats al criteri d’una màquina que ens fa preguntes sense parar i no ens entén o, alternativament, omplir uns qüestionaris que –ai las!– mai no preveuen la descripció de la incidència que volem resoldre. Un estat de coses que la pandèmia ha accelerat fins al punt que per no parlar només de bancs (dels quals hi hauria molt a dir!), concertar per exemple una visita amb el teu metge de capçalera és un repte que La Meva Salut no resol de manera pertinent, no pas per manca d’eficiència –que també–, sinó més aviat de previsió.

3.

El meu quiosquer –per cert, el quart que tinc en quatre anys, ja que els tres anteriors van tancar la paradeta– m’explica que les coses no li van gaire bé i que cada dia es troba amb més dificultats a l’hora de mantenir obert el seu petit negoci, que sosté gràcies a l’ajut puntual d’una filla i que li proporciona beneficis escassos, no només perquè cada dia ven menys diaris i revistes, sinó per mor de la reducció de les comissions que de les vendes li són imposades per les empreses editores. “A aquest pas –em confessava fa ben poc– no trigaré gaire a tancar”. I quan això passi –que passarà!–, ja no em quedarà cap quiosc a menys d’un quilòmetre de distància de casa. Fa dies que m’ho diuen els meus amics: “T’has d’acostumar a llegir els diaris a través de la tablet o de l’ordinador”, i a fe que això, a mi, no em plau gens ni mica per la meva pertinença indòmita a la generació del paper, és a dir, a la generació que allò que més ens agrada és fruir de la lectura de llibres, diaris i revistes impresos sobre paper.

D’aquestes tres variacions, una conclusió: les persones més grans cada vegada ho tenim més difícil per moure’ns en el món digital. De fet, a hores d’ara ja ho tenen impossible el 68% dels majors de 74 anys, que segons les prospeccions demoscòpiques, no ho saben fer. Són –som– els nous exclosos socials, en aquest cas, a la categoria dels digitals.

Comentaris
To Top