Ciutat

Millora a la C-16 per enllaçar amb el futur Quart Cinturó

Quart Cinturó

Territori ultima la redacció del projecte constructiu per ampliar un tram de la carretera, que ha d’estar enllestit quan entri en servei la B-40

La posada en marxa del nou tram del Quart Cinturó no té data / O.E.

[Laura Hernández]

Les obres del tercer carril de l’autopista C-16 són una peça clau per a la mobilitat vallesana en els anys vinents. Es tracta del poc més d’un quilòmetre de distància on la infraestructura viària disposa de dos carrils per sentit  de la marxa, insuficients per absorbir el volum de trànsit que generarà l’entrada en servei del Quart Cinturó en direcció a l’eix de la C-58.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat última en aquests moments la redacció del projecte constructiu del tercer carril. Des del departament informen que “el projecte està en la fase final de redacció. La intenció és licitar i començar obres”, afirmen.

L’entrada en servei del tercer carril de la C-16 en aquest tram hauria d’estar enllestida quan s’acabin les obres de la B-40 entre Viladecavalls i Olesa. L’obertura del Quart Cinturó augmentarà el flux de vehicles entre les comarques del Vallès Occidental i el Baix Llobregat per aquest nou eix viari. Les darreres estimacions calculen que la B-40 aportarà una mitjana de 20 mil vehicles diaris a la C-58.

L’autopista vallesana ja disposa d’una infraestructura dimensionada, un cop han entrat en servei els tres trams d’ampliació. El quilòmetre d’autopista de la C-16 que exerceix de connector entre la C-58 i el Quart Cinturó, però, manté l’estructura original de dos carrils per sentit de la marxa. Si no augmenta la seva capacitat, aquest tram d’autopista funcionarà com un cul d’ampolla en hores punta, quan el trànsit registra ja ara els fluxos més intensos en aquesta zona viària.

L’ampliació de la C-58, per solucionar les retencions endèmiques en hores punta, i la construcció del Quart Cinturó, han protagonitzat les agendes polítiques i també els pressupostos. En paral·lel, les administracions autonòmica i estatal han lliurat els darrers anys un pols amagat sobre el quilòmetre de la C-16 pendent d’ampliació. El ministeri urgia a la Generalitat a executar l’ampliació del tram per evitar el col·lapse, i l’administració autonòmica responia que invertirà en l’autopista quan la B-40 (Quart Cinturó) tingui una data tancada d’entrada en servei.

14 anys de treballs intermitents

Les dues administracions s’han de posar finalment d’acord per desencallar les dues obres, acordar els enllaços entre la B-40 i la C-16, i quadrar calendaris. Pel que fa a les obres del IV Cinturó, el tram intermedi entre Viladecavalls i Olesa continua pendent d’execució. L’obra suma 14 anys de treballs intermitents per a poc més de 6 quilòmetres d’autovia. Els dos extrems de la infraestructura (Olesa-Abrera i Viladecavalls -Terrassa) estan enllestits i en servei des de 2010. El tram pendent de la B-40 resta a l’espera de la tramitació d’un modificat, el segon del projecte, que inclou el gruix dels treballs pendents per l’acabament de l’obra.

De Sabadell a Barcelona en cotxe: un 55% més d’embussos que abans de la pandèmia

Publicitat
Comentaris
To Top