Diners

La contractació laboral creix a nivells prepandèmia

Contractació laboral Sabadell

Els llocs de treball s’han incrementat a Sabadell un 1,2% respecte al 2019

El 82,05% dels contractes laborals a Sabadell són llocs de treball assalariat i el 17,95% són autònoms / LLUÍS FRANCO

Sabadell va tancar el quart trimestre del 2021 amb un total de 73.959 llocs de treball, una xifra superior a la de fa un any (+3,22%) i també a la del desembre del 2019 (+1,21%), abans de l’arribada de la pandèmia. Pel que fa als grans sectors, destaca l’evolució positiva de la construcció —amb 4.829 contractes laborals—, tant respecte de fa un any com la del desembre del 2019.

També trobem un augment dels llocs de feina al sector de serveis, especialment sobre l’any anterior (+3,24%). Quant a la indústria, l’evolució interanual presenta una recuperació d’un 1,35% (97 llocs de treball més respecte a l’any 2020, és a dir, un total de 7.280), però comparem amb la xifra del 2019 la tendència és negativa (-0,41%), amb la pèrdua de 30 llocs de feina. En aquest sector d’activitat, els valors negatius es concentren en els autònoms.

Els serveis, el 84% dels llocs de treball

En definitiva, el desembre del 2021 els serveis representaven el 83,56% del total de llocs de treball de Sabadell, la indústria el 9,85% i la construcció el 6,53%. A més, el 82,05% dels contractes laborals són llocs de treball assalariat i el 17,95% són autònoms. L’esclat de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 va trencar una dinàmica de creixement de l’ocupació iniciada a mitjans del 2014. Ara, però, el nombre total de llocs de treball és més elevat que abans de la crisi econòmica del 2008.

No obstant això, el sector de la indústria perd llocs de treball respecte a fa 15 anys (el 2007 comptava amb 8.636 contractes laborals, un 15,7% més que el 2021). Això sí, s’ha recuperat de l’enorme descens de contractació laboral dels anys posteriors a la crisi. L’any 2008, per exemple, només disposava de 2.340 llocs de feina.

Pel que fa al sector de la construcció, tampoc s’ha acabat de refer la sotragada de la crisi anterior a la Covid, ja que ha perdut més de 1.329 llocs de feina des del 2007.

Sabadell creix en nombre d’empreses i s’apropa a xifres del 2019

Cautela entre els economistes

Els economistes fan una valoració positiva de l’evolució de les dades de contractació laboral a Sabadell l’any 2021. Tanmateix, els preocupa que la indústria no recuperi els llocs de treball que tenia abans de l’arribada de la Covid. El secretari del Centre Intersectorial d’Empresaris (CIESC), Josep Milà, indica que sense la millora d’aquest sector, Sabadell perd “competitivitat territorial”. “La indústria es tracta d’un sector clau, perquè genera llocs de treball qualificats i ben remunerats. Des de fa anys anem cap a la terciarització de l’economia i això no és positiu”, remarca.

En la mateixa línia, el director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torras, exposa que la indústria a Sabadell s’ha quedat enrere respecte al Vallès Occidental, on el sector concentra un 20% dels llocs de treball. Per revertir aquest desajust, Torras proposa incentivar les col·laboracions publicoprivades per captar noves indústries. “La ciutat s’ha de vendre millor. Es podria crear una Agència de Promoció per aconseguir que les empreses industrials vinguin aquí”, apunta Torras.

Comentaris
To Top