Ciutat

“Els joves han d’entendre la sort de tenir un plat a taula”

Concepció Cabanes, en una imatge d’arxiu, és membre de Mans Unides des de fa 35 anys / LLuís franco

La sabadellenca  Concepció Cabanes, qui des de l’any 2019 és la responsable de Mans Unides Sabadell, és també, des de finals del 2021, la nova cap de la Delegació de Terrassa a Sabadell per als pròxims tres anys. Cabanes, infermera, és membre de l’ONG des de fa trenta-cinc anys, quan arran d’un viatge a l’Índia va veure en primera persona la ingent tasca de Mans Unides sobre el terreny per combatre la fam al món a través dels diversos projectes endegats per l’ONG.

En què es  tradueix el paper de la Delegació de Terrassa a Sabadell?  L’objectiu principal és donar suport a les comarcals, dels dos Vallesos –Occidental i Oriental–, el nostre àmbit, així com aquelles poblacions de la comarca, com Sant Cugat, que no tenen seu, però que hi ha persones afins a Mans Unides i volen fer activitats per ajudar a l’ONG. El repte que tenim és ajudar en la sensibilització i difusió de la campanya anual, donar a conèixer els problemes de la fam al món i recaptar donatius per dur a terme els projectes de desenvolupament, on la feina i el compromís del voluntariat,  a qui vull agrair, és clau per aconseguir-ho. Un 83,5% del capital prové de fonts privades.

Quin és l’escenari actual, un cop el món es comença a refer de la pandèmia? Segons xifres de la FAO –Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació– s’estima que 811 milions de persones passen fam  en el món. Una xifra esgarrifosa que malauradament ens hi hem acostumat. Ara hi ha més desigualtat i això porta a la discriminació de les oportunitats de vida, impossibilitant trencar amb la cadena de famílies que generació rere generació són pobres.

Inicia un mandat de tres anys. Quin  és el principal objectiu de Dolors Cabanes i el seu equip?  Treballar els valors de la solidaritat i sostenibilitat a les escoles i instituts perquè coneguin la realitat. És molt important que els joves es formin en el camp de valors, que tinguin contacte amb les diverses realitats del món. No m’agradaria que passés el que hem viscut amb les vacunes, on una part del món està vacunada i l’altra no, i segons els que hi entenen no acabarem de passar pàgina fins que no ens vacunem tots.

Com si arriba a un públic objectiu  que sembla que té altres preocupacions al segle XXI? Tenim tres exposicions fantàstiques, totes en suport digital, sobre el malbaratament alimentari, l’accés a l’aigua potable i les dones. Llancem el 4,5% del menjar que comprem. És important que els joves, les noves generacions, entenguin la importància de tenir un plat a taula. Els joves han de mirar el món d’una altra manera perquè estem vivint un deteriorament de les condicions de la vida digne de tot ésser humà. És cabdal que el jovent capgiri la situació i és per això que necessitem la col·laboració de més escoles de la ciutat.

… I sobre l’accés a l’aigua potable i les dones? És un dret, però al món hi ha 2100 milions de persones que no hi tenen accés a l’aigua potable a la llar, i d’ells, 1800 milions  utilitzen aigua potencialment contaminada, segons l’ONU. Pel que fa a les dones, moltes d’elles víctimes de violència masclista o obligades a contraure matrimoni, hi ha nenes que mai tindran la possibilitat d’escriure i llegir en una escola de primària.

Comentaris
To Top