Ciutat

SurfCity: construiran una piscina d’onades artificials a Sabadell

Sabadell comptarà amb una piscina d’onades artificials per a la pràctica de surf. Se situarà a la zona esportiva de Sant Oleguer, al costat de la Bassa i de la Pista Coberta d’Atletisme, i a tocar del riu Ripoll. Un grup inversor privat s’encarregarà de construir l’equipament, únic a l’Estat. El cost de la construcció serà de 14 milions d’euros.

sabadell surf piscina

Les obres aniran a càrrec de l’empresa SurfCity, que pagarà un cànon de 41.700 euros anual a canvi d’una cessió de l’Ajuntament per un període de 40 anys –1.640.000 euros sense tenir en compte la inflació–.

sabadell surf piscina

La situació del nou equipament / D.S.

L’estimació és arribar a uns 160.000 usuaris a l’any, 65.000 dels quals practicants de l’esport. “Atraurem visitants de Catalunya, de la resta de l’Estat i també vinguts de fora”, assegura el portaveu del grup inversor, Jorge Quiñoa. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que es tracta d’un “projecte molt important” per a la ciutat en el marc de la reconversió i la dinamització de l’àmbit del Ripoll. “Serem la capital dels surfistes”, reivindica també el regidor responsable de Promoció de Ciutat i Turisme, Lluís Matas.

sabadell surf piscina

El portaveu del grup inversor amb l’alcaldessa de Sabadell, aquest divendres, en la presentació del projecte / D.S.

El nou equipament se situarà en un terreny habilitat per a l’ús esportiu de 3 hectàrees. Tindrà dos nivells: el primer a l’alçada del camí de Can Quadres inclourà un aparcament, i a la planta baixa hi haurà un restaurant amb vistes al Ripoll i dues piscines, una de les quals de 5.500 metres quadrats. El doble d’una piscina olímpica.

En el seu interior es poden articular onades de 2,4 metres, en diferents formats –tubulars, per fer moviments aeris– i de diferents durades amb 15 segons d’interval màxim entre elles. En total s’hi podran generar 240 onades per hora. Així mateix, es preveu la construcció d’un gimnàs i un skatepark dissenyat per a l’entrenament amb Canvers.

Vuit preguntes i respostes sobre SurfCity

1. Quan estarà fet el nou equipament?

La previsió del grup inversor és obrir les seves portes a mitjans de 2024. Caldrà realitzar una sèrie de tràmits administratius –permisos, llicències– i també és necessari el vist-i-plau del ple municipal, uns passos que s’allargaran fins a finals d’aquest any. La iniciativa compta amb la majoria necessària per tirar endavant (Govern i Junts per Sabadell).

Amb els permisos en regla, es podran iniciar les obres, que tindran una durada de 15 mesos, segons expliquen els inversors.

2. Com funcionarà la piscina d’onades?

La piscina principal té 140 metres de llargada i 35 d’ample. Incorpora un sistema que combina el buit i la pressió a través de càmeres d’aire de formigó, situada a un dels extrems de la piscina. Aquest procés aspira l’aigua per després expulsar-la creant així la onada desitjada.

sabadell surf piscina

3. Quanta gent podrà encabir la piscina?

La piscina tindrà una capacitat per a 38 surfistes alhora. En total, podran realitzar activitats 175 persones durant tot un dia. Es preveu que en total hi vinguin 65.000 surfistes a l’any tot i que la capacitat d’atracció total –tenint en compte el restaurant i el gimnàs– és de 160.000 usuaris.

4. Serà només a surfistes experts?

La piscina tindrà dues zones. En la banda nord hi haurà una àrea per a surfistes principiants. L’altra punta s’habilitarà per als usuaris intermedis i avançats, on hi haurà les onades més altes.

sabadell surf piscina

5. És car el surf?

“No és un esport elitista”, deixa clar el portaveu del grup inversor, Jorge Quiñoa. L’entrada costarà entre 30 i 50 euros i oscil·larà segons el tipus d’activitat que es realitzi. “Equival a anar a túnel de vent o al kàrting”.

Segons els promotors de la iniciativa, es donarà una alternativa als habituals del surf i alhora promocionar una activitat familiar i de proximitat. Quiñoa avança que preveu fer descomptes per als veïns de Sabadell.

6. Per què els inversors han triat Sabadell?

És una combinació de factors, segons expliquen els promotors del projecte. S’han tingut en compte les característiques del terreny –30.000 metres quadrats disponibles– i el tipus d’ús, que ja està previst a la pràctica esportiva. A banda, els inversors valoren l’emplaçament, al costat d’altres equipaments com la Bassa i la Pista Coberta d’Atletisme, i prou separat del casc urbà. “És el lloc idoni”, assevera Quiñoa. “Se han juntado el hambre con las ganas de comer“, ha dit l’alcaldessa.

També s’ha valorat la proximitat amb Barcelona i les bones connexions per carretera.

sabadell surf piscina

7. Qui hi ha al darrere de SurfCity?

Se’n sap poc, de moment. Segons explica el portaveu dels inversors, es tracta d’una empresa familiar catalana amb una certa experiència vinculada al turisme i l’esport. Disposen d’un hotel per a la pràctica del surf a Indonèsia.

8. És mediambientalment sostenible? És compatible amb el Ripoll?

El riu Ripoll és a tocar del terreny on anirà la piscina d’onades artificial. Segons assegura l’Ajuntament, l’equipament “no generarà un impacte ambiental ni urbanístic” perquè quedarà “integrat” en la zona esportiva de Sant Oleguer. L’Agència Catalana de l’Aigua ha autoritzat el projecte.

Segons els promotors del projecte, l’equipament disposarà de plaques solars per generar energia verda. Pel que fa a l’aigua, anirà a través d’un circuit tancat i per tant la renovació serà “mínima”: només l’1,5% de l’aigua s’evaporarà mensualment, segons apunten els inversors.

Crítiques d’ecologistes i partits polítics al projecte de la piscina de surf de Sabadell

Comentaris
To Top