Publicitat
Ciutat

Nikopol – Sabadell, una via per sortir de l’horror

Una flota d’autobusos pretén dirigir-se a Nikopol aquesta setmana per recollir a cent nens que són davant del front de guerra

En Sasha i la Rosa/ Cedida

Nikopol és una ciutat de la ribera del riu Dniéper, al del sud-est d’Ucraïna. La ciutat és a 3495 km de Sabadell, però la proximitat entre una i l’altra s’escurça quan en Sasha apareix en escena. Avui, en Sasha ja té setze anys, però des que en tenia 5 que ha vingut a Sabadell a passar Nadal i els estius amb una família d’acollida de la ciutat.

La història d’aquesta família va començar fa més d’una dècada quan el periodista Víctor Colomer va fer una entrevista a la coordinadora de l’associació TANU (TERRASSA AJUDA A NENS D’UCRAÏNA). Arran de l’entrevista, la Rosa Fernàndez, la mare d’acollida d’en Sasha, es va decidir a ajudar a l’associació i va començar el procés d’acollida destinat a nens ucraïnesos en risc d’exclusió. Des d’aleshores, la Rosa ha viatjat diverses vegades a Ucraïna, fins i tot quan va esclatar la guerra del Donbass, el 2014. “En un dels viatges – el 2018 – vam anar a recollir a l’escola en Sasha mentre la via del tren que creuava la ciutat anava carregada d’armament i soldats”. En aquell moment una de les regions més deprimides del Donbass entrava en guerra fruit de l’annexió de Crimea per part de Rússia, “però la gent no sabia que hi havia una guerra”, assegura la Rosa.

La situació de la família i de l’associació TANU va canviar radicalment a finals de la setmana passada. A menys de 80 kilòmetres de Nikopol, a la ciutat de Zaporiyia, un míssil va esclatar contra les instal·lacions d’una de les centrals nuclears més importants d’Europa. L’atac, vinculat a les forces militars russes, va encendre totes les alarmes a l’escena internacional. Aleshores, TANU va decidir obrir una campanya de micromecenatge per recaptar fons per desallotjar 100 nens de la guerra, entre ells en Sasha.

En menys de 72 hores, el recapte ha arribat al llindar que s’havia proposat, i l’associació ha pres la decisió de no acceptar més peticions d’acollida, ja que no pot enviar més de 100 nens cap a casa nostra. “L’onada de solidaritat ha sigut brutal“, assegura la Rosa. No obstant això, el recapte encara és obert a qualsevol altra aportació.

Dilluns al matí, les aportacions per ajudar a fugir de la guerra el centenar de nens, entre els quals el Sasha, ja sumaven 28.000 euros.

El següent repte, encara no està planificat, però la intenció és poder remetre aquesta setmana un flota d’autobusos a Nikopol per poder passar a buscar els nens i portar-los cap a la frontera polonesa, una de les línies del corredor humanitari que ara com ara tampoc pot escapar de l’horror de la guerra.

Publicitat
Comentaris
To Top