Diners

Un 30% menys d’oficines bancàries a Sabadell

La pandèmia ha accelerat la disminució de les sucursals. Així i tot, els bancs es comprometen a reforçar l’atenció presencial vers la gent gran

Sabadell compta ara amb 56 oficines bancàries. A inicis del 2008, la xifra era de 79 / LLUÍS FRANCO

Sabadell tenia el gener del 2020, abans de l’arribada de la Covid-19, 79 oficines bancàries. Ara, en té 56, és a dir, gairebé un 30% menys. Banc Sabadell i BBVA són les entitats que més en tenen amb dotze, respectivament. Banc Santander en suma deu, mentre que CaixaBank en té vuit.

La crisi sanitària ha accelerat la transformació del sector, que s’ha digitalitzat a marxes forçades. Per tant, segons les dades recents de l’Ajuntament de Sabadell (gener del 2022), la ciutat té una sucursal bancària per cada 3.800 habitants, una mitjana inferior al conjunt de municipis de la província de Barcelona, que és d’una oficina per cada 2.600 habitants, aproximadament.

Tanmateix, el degoteig de sucursals prové de més lluny. A inicis del 2008, abans de la crisi econòmica, la ciutat en tenia 221, una xifra que gairebé triplica l’actual. Cal tenir en compte que Barcelona és la cinquena província amb menys oficines per habitants, només superada per Ceuta, Melilla, Cadis i Las Palmas.

La reducció d’oficines bancàries afecta sobretot la gent gran, amb menys habilitats digitals i que requereix una atenció més pròxima i personalitzada. Fa uns mesos, un grup de jubilats de l’Estat va engegar la campanya Soc gran, no idiota per reclamar que les entitats bancàries aturessin el tancament d’oficines. La iniciativa va obtenir 600.000 firmes a través de change.org, que van ser entregades al govern espanyol. L’executiu es va comprometre a elaborar un protocol, juntament amb els sindicats del sector, per a la “inclusió financera” amb especial atenció als serveis a les entitats bancàries.

La banca s’avança

La banca s’ha avançat al protocol i ja ha començat a oferir una atenció més personalitzada a la gent gran. D’entrada, el Banc Sabadell ha ampliat des de fa uns dies el servei de caixa a les oficines en les quals l’horari de caixa era reduït i ha posat en marxa un telèfon gratuït per atendre ciutadans majors de 70 anys en horari de 8 h a 19 h. Així mateix, l’entitat vol incrementar el programa de voluntariat d’ajuda a clients amb dificultats.

El Banc Sabadell ha ampliat l’horari de caixa / LLUÍS FRANCO

Per la seva banda, CaixaBank ha eliminat els límits horaris del servei de caixa per millorar l’atenció a la gent gran i incorporarà acompanyament presencial en l’ús del caixer, així com reforçarà les sucursals amb 1.350 persones. “Els nostres clients séniors són un col·lectiu prioritari per a nosaltres”, assegura el president de Caixabank, José Ignacio Goirigolzarri, en un comunicat emès de l’entitat financera.

Seguidament, des de BBVA també han ampliat l’horari de caixa fins a les 14 h i han reforçat l’atenció telefònica dels clients. “També estem creant una aplicació mòbil més senzilla i accessible per a la gent gran. A banda, també estem desenvolupant campanyes de conscienciació per evitar fraus”, apunten. I des de Banc Santander també han ampliat el servei de caixa d’igual manera fins a les 14 h.

Imatge d’una oficina del Banc Santander a Sabadell / LLUÍS FRANCO

Iniciatives públiques

D’altra banda, la Generalitat de Catalunya ha redactat una proposició de llei estatal per tal de garantir el servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera. Es calcula que a prop de la meitat de municipis no hi ha oficines bancàries ni caixers. Els bancs han pogut així reduir costos tant d’oficines com de plantilla, segons denuncia l’Associació d’Usuaris Financers (ASUFIN) La llei preveu instal·lar caixers automàtics als pobles de menys de 5.000 habitants de la demarcació de Barcelona. Per tant, aquesta mesura afectaria quatre municipis del Vallès Occidental, entre els quals hi ha Sant Llorenç Savall i Gallifa.

Així mateix, l’Ajuntament de Sabadell, a través d’una moció, la setmana passada va sol·licitar a les entitats bancàries que operen a la ciutat que reforcessin l’atenció al client. En paral·lel, per a totes aquelles persones que hagin de fer operacions en línia amb les seves entitats bancàries, el consistori posa a disposició el dispositiu Suport Tr@mits.

A través d’aquest programa s’ajuda les persones sense competències digitals a realitzar tràmits telemàtics. En aquest sentit, qualsevol persona que necessiti ajuda per fer tràmits bancaris pot adreçar-se a una d’aquestes tres ubicacions: Biblioteca del Nord, Biblioteca de Ponent i Biblioteca del Sud.

Comentaris
To Top