Publicitat
MARTA MORELL

Per un 8M pacifista, solidari i divers

[Per Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de feminisme]

Arriba un nou 8 de març marcat aquest any per la invasió militar d’Ucraïna, on les dones tornen a ser víctimes d’una violència intolerable i cruel. Els darrers dies hem vist amb preocupació com l’exèrcit rus amenaça les seves llars, les seves vides i també les dels seus familiars. I que es veuen abocades a fugir massivament amb els seus infants, o bé a implicar-se a les actuacions de protecció de la població civil i a la defensa militar del seu país.

Davant d’aquesta injustificable agressió, ens veiem obligades a seguir alçant la veu: tant a la nostra ciutat, Sabadell, com a la mateixa Rússia, on les dones són perseguides i empresonades quan es manifesten contra les accions del govern rus. Aquest és el cas, per exemple, de Yelena Osipova, nascuda a Leningrad en acabar el llarguíssim setge de l’exèrcit alemany sofert per aquella població durant la Segona Guerra Mundial, que va ser detinguda el 2 de març a Sant Petersburg per oposar-se precisament a la guerra i a les armes nuclears.

Per això aquest 8 de març direm un cop més no a la guerra i seguirem mobilitzades per exigir l’aturada immediata de les hostilitats. També ens comprometrem a continuar fent tantes accions de solidaritat com sigui possible en suport de la població ucraïnesa, ja sigui mitjançant la col·laboració amb les ONG que fan actuacions d’ajut humanitari sobre el terreny, com acollint les persones refugiades que ho necessitin. Des de l’Ajuntament de Sabadell estem preparades per contribuir a vehicular totes les demandes i peticions que ens traslladi la ciutadania en aquest sentit.

Hem de tenir present que el coneixement de les dures realitats que pateixen les dones a la resta del món, especialment en zones de conflicte, és un requisit del tot necessari per a l’exercici de la solidaritat. Per aquesta raó també és un eix rellevant de les actuacions del programa institucional del 8 de març a Sabadell. Així, el proper dia 9 inaugurarem al Casal Pere Quart l’exposició Dones. Mujeres. Afganistán, amb fotografies del periodista especialitzat en conflictes Gervasio Sánchez, i textos de la periodista Mònica Bernabé, que va ser corresponsal a l’Afganistan el 2006. Aquell mateix dia també impartiran la conferència Afganistán en el abismo.

Però aquest any, l’eix principal del nostre programa és la diversitat. Amb la tria de la temàtica de les dones i la interculturalitat com a element central, hem volgut visibilitzar que les dones a la nostra ciutat són diverses i que això ens enriqueix com a societat. Perquè quan som capaces de reivindicar la diversitat que es desprèn dels nostres diferents orígens o creences, també estem contribuint a la cohesió social, a avançar en el reconeixement dels drets de tots i totes i a assolir una societat més igualitària. L’acte central del 8 de març, Llegint el 8M, reflectirà amb claredat aquest propòsit, i consisteix en la lectura pública de textos de narrativa i poesia en diferents idiomes escrits per dones.

La guerra que pateix Ucraïna farà d’aquest Dia Internacional de les Dones una commemoració diferent de la d’altres anys, però ara més que mai ens ha de servir per reivindicar els valors de la pau, la solidaritat i la diversitat com a factors essencials de la lluita per la igualtat i els drets de les dones. Perquè és ben obvi que els nostres drets només es poden exercir en absència de qualsevol forma de violència. Siguem ben conscients avui que, davant la barbàrie de la guerra, les nostres reivindicacions adquireixen més sentit que mai. Bon 8 de març a totes i tots.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Publicitat
Comentaris
To Top