Publicitat
Oci i cultura

Ruta pels interiors en els que (potser) no t’hi havies fixat

Biblioteca dels Safareigs / LLUÍS FRANCO

De vegades, l’ésser humà té una joia davant dels ulls. Però el fet que la gaudim des de sempre podria fer que no l’apreciéssim com cal. Fem una ruta pels interiors d’edificis singulars en els quals trobarem vitralls, ferro forjat, rajoles, fusteria i tota mena de detalls modernistes. També n’hi ha de racionalisme i altres corrents artístics. En tot cas, tenen en comú que són espais als quals es pot accedir per fer diversos serveis. Una ruta no oficial, en què reivindicarem entrenar la nostra mirada per apreciar aquesta bellesa de la quotidianitat. 

 • Unes jornades a l’Espai Cultura 

Espai Cultura / LLUÍS FRANCO

L’edifici de l’Escola Industrial acull actualment l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Si aneu a visitar una exposició a la planta baixa, fixeu-vos en els preciosos vitralls. Si aneu a unes jornades o xerrada a l’auditori, pugeu per les escales i delecteu-vos amb el ferro forjat i els detalls modernistes en forma de flor. 

 • Una missa a l’església de l’Escola Pia

Escola Pia / DS

L’alumnat de l’Escola Pia compta amb una església de façanes modernistes, que va començar les seves obres l’any 1924 i fou solemnement beneïda l’any 1932. Vidriera, serralleria, fusteria… Quan els alumnes van a missa, contemplen uns elements d’una bellesa de la qual potser no són conscients fins que siguin adults!

 • Anar a llegir a la biblioteca dels Safareigs

Biblioteca dels Safareigs / LLUÍS FRANCO

Si sou veïns de la Creu Alta, potser aneu a agafar en préstec algun llibre a una biblioteca d’estil noucentista! Malgrat la senzillesa de l’obra, conserva el seu encant, amb un exterior amb decoració d’inspiració marina. Data d’entre 1910 i 1930. Un altre cas és la biblioteca Vapor Badia (d’arquitectura popular, de l’any 1867).

 • Jugar a bàsquet a Cal Balsach

Pavelló Cal Balsach / DS

Poc es pensaven els amos de Cal Balsach que la seva fàbrica (dedicada a la roba de llana per a senyores) seria reconvertida en un pavelló municipal. I que entre altres pràctiques s’hi podria jugar a bàsquet! L’edifici data del 1942 i segueix el corrent racionalisme. Està edificat en els terrenys de l’antic velòdrom de Sabadell. 

 • Uns escacs a la Societat Coral Colón

Societat Coral / LLUÍS FRANCO

Fundada el 1896, en el seu inici era una societat bàsicament lírica, però amb el pas dels anys va introduir el vessant esportiu. A la dècada del 1940 es va crear la secció d’escacs i el 1954 la de tennis de taula. En aquella època, al seu teatre també es van fer vetllades de boxa. Encara s’hi pot anar a fer una partida d’escacs i cafè. 

 • Dinar al Restaurant Suís

Restaurant Suís / DS

El xef Josep Forrellat atén els fogons d’aquest restaurant ubicat a un edifici modernista. Una característica que es fa palesa en el ferro forjat de les finestres, el trencadís de la façana i els sostres alts. 

 • Una defensa a l’Hotel Suís

Hotel Suís / LLUÍS FRANCO

Els baixos de l’històric edifici acullen avui dia el despatx dels advocats Cánovas. L’Hotel Suís, la joia sabadellenca del modernisme, va ser inaugurat, amb el nom d’Hotel Suís, el dissabte 12 de març del 1904. A la façana, però, hi consta el 1903, l’any de construcció. Va estar en funcionament fins al 1913, quan va tancar.

 • Anar a classe a l’escola Enric Casasses

Escola Enric Casasses / LLUÍS FRANCO

Potser encara no ho saben, però quin privilegi, per a la canalla, estudiar en aquesta escola! Es tracta d’un edifici modernista, obra de Juli Batllevell, del 1887. Es va enderrocar la part interior i el desembre del 1982 es va construir una nova escola acoblada a l’antiga façana (que està feta amb obra vista molt treballada). 

 • Una ‘expo’ de pintura al Museu d’Art

Museu d’Art / LLUÍS FRANCO

La Casa Turull és ben antiga, ja que data del 1812. I bona part de la decoració es manté tal com la tenia Pere Turull i la seva família. Així que si aneu al Museu a veure alguna exposició, no dubteu a guaitar per les cambres nobles, amb mobiliari i tapissos d’època. Ah! I entreu a la interessantíssima videoprojecció ‘Tot és fum’. 

 • Comprar ibuprofèn a la farmàcia Llop

Farmàcia Llop / LLUÍS FRANCO

Les farmàcies del Centre de Sabadell (com a altres poblacions pròximes) tenen la característica comuna d’una preciosa estètica modernista. És cert que quan anem a una farmàcia no estem de gaire bon humor (la salut hi està en joc), però si hi ha cua d’espera, alça la vista i contempla les prestatgeries de fusta! 

 • Fer un cafè a l’Arteneu

Arteneu / DS

El setembre passat va reobrir el que es coneixia com l’Aliança Francesa, ara reconvertida en el projecte d’educació especial Arteneu. Han estat els que han rehabilitat durat l’any 2021 la coneguda com a Casa Taulé. Feu un cafè al pati o al bar, però passegeu també per l’interior de la casa i conegueu el nou projecte!

 • Fer un tràmit al Despatx Lluch

Oficina d’Atenció Ciutadana / LLUÍS FRANCO

Actualment, acull l’oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Sabadell. Tanmateix, el Despatx Lluch era el despatx tèxtil on es comercialitzaven els teixits que fabricava la família Lluch. De fet, al carrer de la Indústria, on està situat, hi havia diversos despatxos tèxtils. Fer tràmits burocràtics és feixuc, però quines vistes!

 • Una xerrada a la Casa Duran

Casa Duran / DS

La Casa Duran, que data del segle XVI, encara és en peu tot i els intents per enderrocar-la de finals de l’època franquista. Avui dia, s’hi fan algunes xerrades vinculades a la memòria històrica, el patrimoni i activitats del Museu d’Història. Si aneu a un acte, fixeu-vos en la làmpada de la sala principal! 

 • Un concert de música clàssica al Teatre Principal

Teatre Principal / LLUÍS FRANCO

La coneguda com a Sala Noble es troba a la planta de dalt del Principal (1863). Actualment, és l’escenari de presentacions de l’Ajuntament. Però l’entitat Joventuts Musicals organitza els Dimecres al Saló, uns concerts de música clàssica d’artistes joves que tenen lloc en aquest saló. Una ocasió immillorable per gaudir les vistes!

Publicitat
Comentaris
To Top