Oci i cultura

Revifant l’imaginari de les botigues de barri singulars

El renovat logotip de Cli-Cla Disseny, a una part de la carretera de Barcelona / DS

Ubicada a uns baixos de la carretera Barcelona, l’emblemàtica botiga Cli-Cla Disseny va desaparèixer fa uns anys. Tanmateix, acaba de ser protagonista inesperada i involuntària d’una acció del col·lectiu Visita Puntual. Els joves artistes sabadellencs agrupats en aquesta entitat han apostat per reivindicar la seva figura, tot elaborant unes dessuadores amb un renovat logo de Cli-Cla. 

Ha estat l’artista Eme Rock qui, en un exercici d’observació i apropiació, ha redissenyat el logo, centrat en el grafisme d’un comerç extingit. Les reproduccions van a càrrec de Serigrafia Los Gatos.

A hores d’ara es troben en el procés de creació de la pantalla, amb la qual estamparan les dessuadores. Aquestes seran presentades dissabte vinent, dia 26, amb un esdeveniment de carrer davant l’antic negoci tèxtil, a partir de les 11 h. 

“Ha quedat una peça amb un element publicitari que per molts configura part del nostre imaginari de ciutat”, explica l’interiorista i historiador del disseny Guillem Celada.

Però, per què una botiga? I per què aquesta? “El comerç és un dels factors que dota de personalitat i caràcter les ciutats. La creixent uniformització a través de cadenes i franquícies contribueix a una gradual pèrdua d’originalitat i identitat local”, enraona Celada, a una publicació a Instagram. 

Les noves dessuadores / DS

I afegeix: “Entenent el comerç i la producció local com una forma de patrimoni i com a configuradors de paisatge, hem volgut posar de manifest el seu valor i la seva volatilitat atenent un cas molt singular”.

Per això, Celada considera que la peça és “metallenguatge” sobre la desaparició del comerç, del disseny local i del passat tèxtil de Sabadell. “Tanmateix, la peça ens mostra el que s’esvaeix gràcies a les possibilitats productives en actiu a la ciutat”.

Amb punts de connexió amb altres col·lectius com Pura Ceba o els terrassencs La Xemeneia, Visita Puntual revifa amb aquesta acció un imaginari col·lectiu propi i autocentrat. Amb creativitat i audàcia, ha elaborat el seu propi llenguatge i viu dins la seva pròpia agenda. I ajuda a fixar usos culturals nostrats, en un món cada pic més homogeni.

‘Mapeig’ urbà

La primera activitat de Visita Puntual, però, fou un mapeig col·lectiu instal·lat al Museu d’Art, en el marc de la mostra El gran berenar, en el que s’assenyalaven els espais de vivència de pràctiques cultural, barri a barri, de Sabadell. 

Posteriorment, han fet la primera de les seves rutes artístiques, la qual va estar protagonitzada en la seva estrena pel veterà escultor Benet Ferrer, qui va fer de guia excepcional.

Comentaris
To Top