Oci i cultura

Una Albada per moure conversa en temps de murs

D’esquerra a dreta: Antoni Maria Piqué, Esther Sans i Marc Argemí / DS

L’empresari del tèxtil egarenc Francesc Verdera i Font (juntament amb el seu fill Pere Verdera i Albiñana) van posar en marxa l’Editorial Albada als anys vuitanta. 

I ara, és una mà sabadellenca, la de l’expert en noves tecnologies Marc Argemí, la que pren el relleu al capdavant de l’editorial. No ho fa tot sol: l’acompanyen el periodista d’El Nacional Antoni Maria Piqué, Esther Sans (qui és la directora comercial i s’hi dedicarà full time) i altres membres.

I és que revifar l’Albada és, si no pas una anomalia, una singularitat. Segell de literatura espiritual i religiosa en llengua catalana, no són tantes les editorials que ocupen aquest espai seglar o laic. 

El seu primer llibre, que ja està al mercat, és Deu raons per creure en Déu, d’Oriol Jara. Argemí explica que aquest debut editorial és com una mena de manifest: “Simbolitza el que volem fer, el que volem ser. Fer un plantejament inclusiu i no polèmic”.

Oriol Jara / DS

De fet, no és iniciativa de combat ni propagandista, sosté. “Volem que les coses es puguin parlar, tot generant espais de conversa”. Certament, en un món embogit per la velocitat digital i en el qual la conversa de vegades esdevé en baralla, buscar la conversa tranquil·la és quasi un acte revolucionari. “Teníem clar que el projecte editorial no tenia sentit sense la conversa”, planteja Argemí. De forma que totes les presentacions de llibres tindran un caràcter eminentment dialogant. “Volem que esdevinguin actes en el que es parli entre diferents. Potser no necessàriament molt diferents, però sí que generin diferents prismes i conversa”.

No hauria de ser notícia reivindicar aquesta alteritat, que el mestre de cronistes Ryszard Kapuściński va teoritzar a bastament poant el focus de la seva mirada en l’alteritat. Però com diu Argemí, el consum cultural d’avui dia sovint funciona com a caixa de ressonància: “Només consumeixo allò dels meus”.

Un paradigma que intentaran trencar amb tres col·leccions diferents. La primera és La Descoberta (on s’inclou l’estrena amb Deu raons…) i que són textos experiencials en primera persona. La segona és L’Alenada, per alimentar la vida espiritual i el creixement personal. El primer exemplar serà una traducció nova, directa dels originals grecs, del Nou Testament. Seguirà Caminant amb Jesús per l’Evangeli de Sant Lluc, de Fra Arun de Madurai, un caputxí indi-català amb una perspectiva molt seva de la vida interior.

El logo de l’editorial / DS

I finalment, la tercera col·lecció és La Repensada. “Aquí entraran temes com la capacitat del perdó, el dol, el dolor, l’art…”, avança Argemí. Seran idees i reflexions vitals, per a l’acció en la vida actual. 

“Aspirem a contribuir en els debats, iniciant-los, participant-ne, encapçalant-los o seguint-los”, exposa Argemí. I això no és tan habitual avui dia: “Malauradament, no n’hi ha tants o són aliens a aquestes inquietuds”.

Comentaris
To Top