Ciutat

El ple amplia el pressupost amb 8,6 milions d’euros del superàvit del 2021

El ple de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat destinar 8,6 milions d’euros del superàvit del 2021 a ampliar el pressupost del 2022. En una sessió extraordinària, aquest dimecres s’ha donat llum verda a la quarta modificació del crèdit d’aquest any amb el suport del Govern i Junts i l’abstenció de la resta de formacions: ERC, Crida i Ciutadans.

L’ampliació del pressupost permetrà destinar 2 milions d’euros a programes de contractació temporal de personal; 1,3 milions d’euros a despeses de subministrament elèctric i 1,1 milions d’euros per actualitzar l’IPC del contracte amb Smatsa de neteja viària i recollida de residus com a elements principals. La regidora de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, ha destacat al plenari que es destinaran 1,7 milions d’euros a cobrir la despesa que ja s’ha fet en les darreres setmanes per accelerar el pagament a proveïdors.

Altres partides són 460.000 euros per Cultura (campanyes de Nadal, Reis i Festa Major), 440.000 euros per TUS i uns 286.700 euros per les subvencions que reben els comerciants per l’enllumenat de Nadal i diferents accions comercials. També es reserven 181.000 euros per fer les obres que calgui per reobrir el Gimnàs Municipal i 165.000 euros per cobrir el dèficit de l’equipament corresponent a 2021.

Durant el ple també s’ha aprovat l’increment mitjà de les tarifes del servei de taxi un 2,8%, tal com es va proposar a la Comissió de Preus de la Generalitat a instància de Ràdio Taxi Sabadell. El regidor de Mobilitat i Espai Públic, Jesús Rodríguez, ha subratllat la necessitat del sector d’actualitzar les tarifes especialment per l’increment dels preus dels carburants.

En total, el superàvit municipal era de 33,5 milions d’euros. D’aquests, 17 milions es destinen a compromisos ja adquirits o projectes iniciats en exercicis anteriors. 8,6 milions són els esmentats anteriorment i 7,9 milions es reserven a altres conceptes, entre els quals hi ha els possibles efectes que puguin tenir als comptes municipals el procés d’ajust de les plusvàlues.

Modificacions previsibles?

Entre l’oposició, s’ha criticat que les modificacions del pressupost són previsibles i, per tant, ja es podrien tenir en compte en l’elaboració inicial dels comptes. La regidora d’ERC Èlia Soriano-Costa ha denunciat que “és una mostra que continuem sense projecte de ciutat. Continuem esperant que arribin fons europeus que haurem de completar amb fons propis i ja veurem com ho fem”.

Per la seva part, l’edil Anna Lara, de la Crida per Sabadell, ha reclamat que les ampliacions del pressupost tinguin una major justificació per escrit. “Hi ha coses tan previsibles que no n’hi ha. Ens acostumem al fet que vindran [aquestes necessitats], però això no hauria de ser així”, ha dit. Lara ha destacat que la Crida s’ha abstingut en la votació, i no hi ha votat en contra, per l’assignació de 800.000 euros a Acció Social.

Dirigint-se al Govern, des de Ciutadans, el regidor José Luis Fernández, ha assegurat que “tenim el costum de no pressupostar de manera realista, i així funcionarà mentre tinguem romanents”.

Per altra banda, els socis externs del Govern, Junts per Sabadell, han donat suport als comptes perquè “volem que la ciutat continuï avançant amb els projectes que també impulsem des de Junts”, tal com ha manifestat el portaveu de la formació, Lluís Matas. El regidor també ha subratllat que el projecte de reforma de la Gran Via rebrà una subvenció de 2,2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation i que aquests diners aniran directament a les arques municipals, perquè el projecte Gran Via ja estava pressupostat i, per tant, seran un ingrés extra pel municipi.

Crítiques a l’administració electrònica

L’oposició també ha fet esment en els seus torns de paraula del funcionament del sistema d’administració electrònica del consistori que funciona des de fa aproximadament un any. Anna Lara denuncia que com a administració “no estem sent més transparents, al contrari. Estem en tempos molt més llargs que abans [per accedir a documentació], però al final acabem retornant al paper”. “Està funcionant tot menys la transparència”, segons José Luis Fernández, qui ha criticat que el sistema no dona les respostes esperades. 

Comentaris
To Top