Oci i cultura

El sentinella immutable que ha estat escola industrial, biblioteca i sala d’art

Antiga entrada / FRANCESC CASAÑAS

Qui més qui menys ha estudiat a l’Escola Industrial, o ha llegit alguna vegada a la seva biblioteca, o ha passejat per les exposicions, o ha estat als jardinets… 

Perquè, no debades, fa 110 anys que comença la seva història, al bell mig de la ciutat. Encara més: quan l’arquitecte Josep Renom alçava el Mercat Central, l’Escola Industrial ja s’observava, al davant, com un sentinella. Però en comptes de places i edificis, davant tenia hortes i l’esplanada coneguda com el camp de la sang (pels afusellats durant les guerres carlines). 

I si bé l’edifici ha estat fidel i no s’ha mogut ni un mil·límetre des de llavors, els seus usos sí que han estat promiscus. O millor dit, l’Obra Social de l’antiga Caixa Sabadell l’ha anat canviant segons el que el moment requeria.

Un assistent a l’exposició / LLUÍS FRANCO

I és que l’Escola Industrial d’Arts i Oficis naix l’any 1910 per donar resposta a la necessitat que els industrials tenien de comptar amb professionals del sector. I és que, durant el segle XIX, Sabadell havia viscut un ràpid desenvolupament industrial gràcies a la indústria llanera, tot provocant l’arribada de molts treballadors  de l’Estat espanyol. 

El centre d’ensenyament professional començaria les seves classes l’octubre de 1911. Als anys 60, però, trasllada la seva activitat a l’actual institut. El centre es reconverteix en seu d’entitats de la societat civil, com ara Joventuts Musicals, la Fundació Bosch i Cardellach, Cinema Club, el Càmera Club i l’Agrupació Astronòmica (que feia observacions telescòpiques des de l’altell de la torre modernista).  

Estampes que es poden observar a la mostra / LLUÍS FRANCO

A la planta baixa s’instal·laria una biblioteca i zona d’estudi, que aguantaria fins a l’any 1996. I és que amb l’obertura de la Biblioteca Vapor Badia i la resta de la xarxa pública, perdia el seu sentit primigeni. 

La següent reconversió el transformaria en l’actual centre d’exposicions artístiques, així com programador de tallers infantils; a banda dels auditoris i altres activitats. A més a més, l’any 2009 s’inaugurava el nou auditori soterrani (amb capacitat per 400 oients). Una evolució que es pot apreciar a la mostra 110 anys de l’edifici de l’escola industrial, que es pot visitar fins al 31 de desembre d’enguany.

Comentaris
To Top