Publicitat
VÍCTOR PATSI

Compte amb les estafes telefòniques

[Per Víctor Patsi, periodista]

N’havia sentit a parlar i l’altre dia em va passar a mi. Trucada al mòbil amb una proposta temptadora: pagar menys. En aquest cas, per la factura elèctrica. Ho sabien tot. Nom complet, adreça, DNI i fins i tot la potència que tenia contractada amb la meva companyia. Amb la pujada de la llum, aquestes trucades sovintegen i si t’enxampen amb la guàrdia baixa o ets de bona fe, hi pots caure de quatre grapes.

L’estafa pot ser doble. En el pitjor dels casos, la finalitat de la trucada és obtenir les nostres dades bancàries per aplicar-nos càrrecs i buidar-nos el compte corrent. En el millor dels casos, l’estafa acabarà en un canvi de companyia, on t’arribaran factures més elevades i a sobre hauràs perdut els beneficis que podries tenir amb la teva antiga companyia com ara el bo social o descomptes. En el meu cas, fins i tot sabien que tenia un bo social per família nombrosa.

Com s’ho fan per entabanar-te? D’entrada, exhibint un coneixement exacte o gairebé exacte de les teves dades personals. Després, abocant unes dades que no controles. Que si estàs pagant a tant el kWh i que et tocaria pagar menys –que burro, penses, com no hi he estat al damunt– i que no et cal tenir el màxim de potència contractat. I t’ho argumenten, és clar. Tu els dius quants sou a la família, si vius en un pis o una casa i a l’acte t’asseguren que passes amb un tram inferior de potència, que així també reduiràs la factura. I tu encara els agraeixes aquest sobtat interès. A l’instant t’envien un SMS amb un enllaç per obrir, marcar el que et demanen allà i reenviar. Si ho fas, ja has begut oli. La rapidesa juga a favor seu i passen molta via a completar la feina: trucar, explicar-se, confondre’t i enviar-te l’enllaç.

En el meu cas, l’avís del mòbil que estava rebent una trucada spam ja em va posar en guàrdia. I les trucades spam (finalitat comercial) són molt fàcils de rastrejar. La trucada la vaig rebre al cotxe. En dir-li al comercial que al cotxe no podia obrir un SMS, em va emplaçar, molt amablement, a trucar-me un cop fos a casa. “20 minuts”, li vaig dir. Un cop a casa, visita a la web listaspam.com, introducció del número que m’havia trucat i tachín, tachín… la següent informació: 8.595 recerques amb la meva, 67 denúncies i número catalogat de “presumpta estafa”. Origen de la trucada: València. A sota, col·lecció de comentaris de gent que s’havia pres la molèstia de redactar-los i penjar-los. Aquí n’hi ha alguns:

“Diuen que són una assessoria energètica. No em quadra. Primer diuen que són d’Iberdrola, després de Gas Natural. Coneixen algunes dades meves…”

“M’han demanat que verifiqui el número del meu compte bancari. Quan els he dit que no, s’han enfadat. M’han enviat un enllaç que m’he negat a obrir. En dir-li que no ho feia, m’han penjat.”

“Em truquen preguntant-me per la meva factura elèctrica d’un pis que vaig llogar fa tres anys i on la llum ni tan sols anava al meu nom!”

“Algú em pot ajudar? Els meus pares, que són grans i desconeixedors del tema, han acceptat l’oferta i han dit sí a tot via enllaç de SMS…”

“Estafa!!! Compte amb aquest número de telèfon! Volen obtenir les teves dades del banc fent-se passar per Endesa i si no hi accedeixes, et pengen automàticament!”

Quan vaig rebre la segona trucada pactada a casa, el número era un altre. Li vaig demanar que aguantés la trucada una estona amb una excusa banal. Nova consulta a la web listaspam.com i tres quarts del mateix: 11.260 recerques amb la meva, 93 denúncies i número catalogat com a “presumpta estafa”. Origen de la trucada: Àlaba. Els comentaris que hi havia a sota, en la línia dels anteriors.

Recupero la trucada, li llegeixo alguns d’aquests comentaris i em pengen. Caçador caçat.

Publicitat
Comentaris
To Top