Ciutat

El Taulí i Aigües Sabadell investigaran la resistència als antibiòtics a través de les aigües residuals

L’estudi es farà a punts clau de la xarxa de sanejament i a les dues depuradores de la ciutat

/ D.S.

La Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí i la companyia Aigües Sabadell han signat un conveni de col·laboració per estudiar la presència de gens i bacteris resistents als antibiòtics a les aigües residuals de la ciutat. L’estudi es farà en punts clau de la xarxa de sanejament del municipi i a les dues depuradores: Riu-sec i Ripoll.

El conveni el van signar el passat divendres la presidenta de la corporació sanitària, Mariona Creus, i president de la companyia d’aigües, Enric Blasco. Amb ell es pretén “identificar possibles focus d’origen dels diferents tipus de bacteris per anticipar-se a l’emissió d’aquests al medi, regulant l’ús i administració d’antibiòtics a la població”, expliquen els seus impulsors en un comunicat. Tanmateix, afegeixen que la investigació vol “avançar en estratègies d’eliminació mitjançant la depuració per reduir, de forma gradual, la presència d’aquests gens al medi”.

Signatura del conveni amb Mariona Creus, presidenta de la Corporació Sanitària Parc Taulí, i Enric Blasco, president d’Aigües Sabadell / CEDIDA

L’acord forma part del projecte Biotop, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i la companyia d’aigües i que té l’objectiu d’impulsar la transició ecològica, digital i justa de la ciutat, a més de potenciar la investigació científica en el camp del cicle integral de l’aigua. A l’estudi també participen el Centre Tecnològic de l’Aigua (CETAQUA) i LABAQUA, amb els quals el Taulí i Aigües Sabadell constituiran un comitè científic per coordinar el projecte.

La presència de bacteris resistents als antibiòtics i els seus gens representen una amenaça per a la salut pública. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són un dels desafiaments més grans d’aquesta era.

Aigües Sabadell ja va participar en els inicis de la pandèmia en el projecte City Sentinel, el sistema de vigilància que va permetre seguir l’evolució del coronavirus SARS-CoV-2 a les aigües residuals de Sabadell i anticipar l’aparició de possibles nous brots a la població.

Comentaris
To Top