ESPORTS

Doble cita ciclista per obrir el Centenari de la Unió Ciclista Sabadell

Mañá i Miquel Borràs, Unió Ciclista
Xavi Mañá i Miquel Borràs amb el cartell del Trofeu Joan Escolà i el Campionat de Sabadell / D.S.

Una gran història que va començar l’agost de 1922 quan un grup d’aficionats al ciclisme van donar vida a la Unió Ciclista Sabadell. L’entitat que presideix Miquel Borràs ha apostat fort per celebrar com cal el seu Centenari. Fem una mirada enrere i repassem els actes més destacats.

Ha viscut alts i baixos, però sempre ha treballat amb l’objectiu d’afavorir el ciclisme amateur. “Ens sentim molt orgullosos de la feina feta dins de les nostres possibilitats”, resumeix el president Miquel Borràs, qui ha estat protagonista de bona part -53 anys a la presidència- d’aquest llarg recorregut. Recorda amb especial estima l’etapa en la qual van gaudir del patrocini de Cipisa, “una empresa de pintures que tenia seu a Valladolid i Rubí. Vaig conèixer el seu propietari, Pere Nadal, i vam participar en moltes curses de nivell”.

També destaca l’organització de l’anomenat Cinturó Internacional de Catalunya, una petita Volta amateur, o el Campionat d’Espanya de professionals que va guanyar Manel Esparza l’any 1977 amb anècdota inclosa: “L’arribada i sortida era davant de l’antic col·legi Maristes, però un aiguat va deixar impracticables els túnels de la Gran Via i les primeres voltes es van fer pel lateral”. De la Unió han sortit molts corredors i alguns han agafat volada en l’àmbit professional, com Miquel Chacón, Ricardo Zúñiga, José Luis Laguía o Carlos Ocaña, entre altres.

Programa definit

La doble cita d’aquest cap de setmana obre el programa del Centenari que tindrà un acte central a finals d’any, encara per concretar. “La idea és que el ciclisme sigui protagonista durant tot aquest 2022”, explica el responsable de la Comissió, Xavi Mañá.

La Unió té adjudicada l’organització del Campionat de Catalunya Elit (masculí i femení) del 21/22 de maig, amb recorregut semblant al del Campionat de Sabadell. També es farà una exposició virtual – a través de la renovada web de l’entitat- i dues xerrades-col·loqui amb participació de ciclistes professionals, excorredors i periodistes. Amb un toc més festiu, serà l’amfitrió de la Festa del Pedal de la Federació Catalana – probablement al Parc Catalunya- i picarà l’ullet al passat amb ‘La Retrobada’, una passejada amb bicicletes de diferents èpoques. El pressupost del Centenari s’enfila als 35.000 euros. “Agraïm la col·laboració de moltes empreses de la ciutat, però també estem decebuts amb algunes”, diu Mañá.

Es va intentar portar una etapa de la Volta Catalunya a Sabadell, amb sortida i arribada. De fet, estava gairebé lligat després de les converses amb el director de la Volta, Ramon Peris, però, finalment, i d’acord amb l’Ajuntament es va optar per sol·licitar-ho per l’edició del 2023. “El compromís és ferm”, assegura Miquel Borràs.

Trofeu Joan Escolà i Campionat de Sabadell

Ja s’haurien d’haver disputat, però una sèrie de problemes logístics han endarrerit la celebració de la tradicional doble cita de la Unió Ciclista Sabadell, el Trofeu Joan Escolà i el Campionat de Sabadell, a aquest cap de setmana, coincidint amb Sant Jordi. De fet, es podria dir que significa el primer plat fort del programa del Centenari.
Obre el foc la 51a edició del Trofeu Joan Escolà, aquest dissabte, amb sortida neutralitzada a les 15.30 hores des de la zona del pavelló de Can Balsach, per enfilar la carretera Prats de Lluçanés en direcció a Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Gallifa, Sant Feliu de Codines, Castellterçol, Moià, Calders, Monistrol – amb el coll de Lligabosses- fins a completar un recorregut total de 106 quilòmetres. L’arribada està prevista al voltant de les 6 de la tarda.

El 92 Campionat de Sabadell ofereix alguna petita variació davant l’impossibilitat de passar per la localitat d’Artés. El recorregut augmenta fins als 123,6 quilòmetres i es farà un circuit entre Granera, Castellterçol, Moià i Calders. La sortida serà diumenge a les 9 hores amb arribada prevista a les 12.30 hores també a Can Balsach.

La participació ha estat l’habitual en aquestes curses: 177 corredores al Joan Escolà i 167 al Campionat de Sabadell. Entre els equips inscrits, destaquen Aix-Provence, QPedals Barcelona, Baque Team, Controlpak, Campoclaro, Catalunya, Oleka, Ilerdense, Protón Cunit, Pardinyes o Smardrai de Girona.

Tret de sortida als actes del centenari de la Unió

Comentaris
To Top