ARA A PORTADA
-
El Sabadell ven la filial britànica TSB al Banc Santander per prop de 3.100 milions d'euros Redacció
-
Treballar al carrer durant l'onada de calor: "És empipador, i a vegades no tens ombra" Aleix Pujadas Carreras
-
El CAP Concòrdia deixa de ser CAP i ara serà CSIR: què canvia pels 12.000 sabadellencs que hi van? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
-
Creix la mortalitat a les carreteres vallesanes en els primers sis mesos del 2025 Marc Béjar Permanyer
Rere els vidres d’un cafè

- L'OAR Gràcia sobreviu a una situació molt complicada a Sant Esteve (30-31)
Publicat el 23 d’abril de 2022 a les 10:48
[Per Pere Urpí, programador musical]
Celebrant que s’escau de nou la diada de Sant Jordi amb tota la seva exuberància. Que des de sempre, la literatura i l’hospitalitat –a recer dels cafès i els bars– han acotxat escriptors, periodistes, dramaturgs, diletants i tota la classe de lletraferida, aquí evocarem la ciutat perduda.
Fa molt, a Sabadell convivien múltiples tertúlies literàries de cafè, de pintors al migdia (Noè, Angle, Duque, Molins de Mur i algun jove que hi queia del cel) i de teatrerus que feien dels locals amb taulell el seu món evanescent de facècies i respecte amb els altres artistes. A Belles Arts just reobert abans-d’ahir, a Cal Sacs, a La Granja Urpí els pintors, a Ca la Pepa, el Clàssic. El Trébol, El Clàssic post òpera, la Coope –immortal– la Tasca i l’Estel·lar. Fins i tot, els més estripats i antisistema sense saber-ho, a La Llar. No pas la del llibre, no. A La Llar, Llar. La del Raval de Fora, fora vila que se’n deia qui sap quan.
De fet, si mai hi penséssim, als bars, per per exemple 1 € o 1 € i poc podem obtenir calefacció a l’hivern i aire condicionat l’estiu, wi-fi, paper higiènic, sabó de mans i aire calent per eixugar-les, 6 o 8 diaris i revistes.
La possibilitat de deixar i recollir paquets de tota mena sense saber-ne el contingut, música, recàrrega de les bateries, conversa amb qui en tingui, badar com escrivia Baudelaire, el servei mateix dels cambrers, aixopluc si plou, conspirar com és imperatiu contra el Govern i el Gobierno, Brussel·les o Estrasburg. El cafè amb diversos sucres, sacarina, estèvia i llets que obliguen a disposar de gerres multicolors per identificar cada preparació. Deixarem el món de les infusions fora d’aquest text.
Professionals de l’hostaleria confidents de secrets inconfessables i teràpia garfida de paciència. Observadors silents de parelles d’amor en contingència. Tal vegada la nostàlgia és un error i remetre’ns al món preinternet ens dugui al paradís perdut que la memòria emmascara com ningú. Potser sí, tot i que és que no. Tal vegada la paraula dita i escrita cara a cara sense embuts ni pantalles soni carrinclona i tova.
Això sí, va haver-hi un temps en què es quedava per conversar de tot i res i del res sorgia el tot. S’enredava el cabdell i es desembolicava la troca perquè el respecte i la dissidència tot ho presidien.
Baudelaire ja ha escrit tot el que calia: “Mentre rere els vidres d’un cafè, un convalescent [...] es barreja a través del pensament amb els pensaments que s’agiten al seu voltant”.
Notícies recomenades
-
Cultura i oci FOTOS | Brodas Bros il·lumina els Jardinets
-
Cultura i oci No hi havia millor lloc on ser que al Fresc
-
Cultura i oci El dia que Carlos Gardel i Schubert s’estimen
-
Cultura i oci Ernest Prunera: “He volgut transmetre una filosofia vital: tot i ser diferent, avança”
-
Cultura i oci Homenatge a Mirna Lacambra, lluitadora dels somnis dels altres
-
Cultura i oci Sabadell retrà homenatge a Mirna Lacambra