Oci i cultura

Artistes de km0 i prioritat pel català: eixos de Sabadell Capital de la Cultura 2024

sabadell capital cultura 2024

La literatura, el teatre, les arts visuals, el cinema, la música, la dansa, la cultura popular i el circ seran els diversos àmbits del projecte

Presentació de la candidatura de Sabadell Capital de la Cultura 2024 / LLUÍS FRANCO

La ciutat vol esborrar del mapa dues dites populars amb la celebració de la Capital de la Cultura Catalana 2024: “A Sabadell cadascú va per ell” i “ningú és profeta a la seva terra”.

Ho va comentar en to distès el regidor de cultura, Carles de la Rosa, en la roda de premsa de dimecres al matí per presentar els eixos centrals que han de marcar el projecte de la capitalitat cultural de Sabadell. El significat de les frases es vol trencar amb la cooperació amb què s’estan definint les propostes i amb l’aposta pels artistes sabadellencs.

Les bases per a definir el projecte, les activitats i els programes ja estan definides. N’hi ha dotze, fruit de sis sessions participatives de cocreació on han participat 150 persones voluntàries. Els eixos van ser presentats pel regidor de la Rosa i el regidor Lluís Matas, responsable del programa de Projecció i Turisme; Laia Estanyol, d’Adhoc Cultura, associació que ha ideat la metodologia de cocreació; i una veïna que ha participat en les sessions, Meritxell Sanromà.

Presentació dels eixos programàtics, en roda de premsa / G. P

Km0 i projecció internacional

Les activitats han d’incentivar la presència i la participació d’artistes sabadellencs. Això sí, sense renunciar al talent internacional, amb el qual s’obre la porta a col·laborar. La suma vol aportar projecció internacional, per la qual cosa s’enfortirà la comunicació.

Reconèixer i dignificar

Un dels eixos és el reconeixement i la dignificació dels professionals de la cultura. I també dels espais culturals, a través dels quals es descentralitzaran les propostes: carrers, barris, teatres, museus…

Perdurar en el temps

Es vol fer germinar projectes més enllà de 2024. Per tant, s’aposta per projectes a llarg termini.

Priorització del català

A tots els esdeveniments, es prioritzarà el català.

Present, passat i futur

La intenció és deixar empremta pel futur i que s’emmiralli i reconegui el passat sabadellenc.

Educació i divulgació

El projecte de capitalitat també passarà per les escoles “per fomentar l’esperit crític, l’expressió artístic i la creativitat”.

Les línies programàtiques

Els eixos principals seran la literatura, el teatre, les arts visuals, el cinema, la música, la dansa, la cultura popular i el circ.

Quan?

El setembre es farà recepció de propostes. El 2023 es volen tramitar “les idees en realitats”, amb contractacions i licitacions.

Comentaris
To Top