Publicitat
ARNAU BONADA

Volem festa tot l’any!

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

Aquest agost he fet un road trip per la costa oest dels Estats Units. En l’àmbit de l’emprenedoria, m’ha interessat molt conèixer els casos de San Francisco i de Seattle. Pel que fa a la primera, tothom ha sentit a parlar de Silicon Valley. Sobre Seattle, més desconeguda, dir-vos que hi han nascut i crescut gegants com Microsoft, Amazon o Starbucks.

Les principals claus de l’èxit d’aquests hubs són un ADN emprenedor, un sistema de valors meritocràtic, un entorn business-friendly i la presència d’universitats potentíssimes i de grans fons de capital risc. El talent és l’or del segle XXI i allà han sabut captar-lo i retenir-lo.

A risc d’equivocar-me, m’agradaria introduir un element més a l’equació. Curiosament, en ambdues ciutats van produir-se moviments contraculturals molt importants amb caràcter previ o simultani a la seva eclosió emprenedora. En el cas de San Francisco, trobem la generació beat (Kerouac, Ginsberg, Burroughs), llavor del posterior moviment hippie (estiu de l’amor) i de la reivindicació dels drets LGTBI (Harvey Milk). En el cas de Seattle, el moviment grunge (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden) va capgirar la indústria musical i va marcar una època.

Aquests fenòmens transformadors van dotar ambdues ciutats d’un esperit lliberal i d’obertura mental que, ben segur, van contribuir que hi fluís la innovació i la creativitat. Quan la gent jove, formada i inquieta té espais on trobar-se i interactuar en un entorn de llibertat, sorgeixen idees, projectes, ambicions i… potser també start-ups.

La Festa Major de Sabadell ha estat magnífica. Ara bé, una flor no fa estiu. No pot ser que els nostres joves no tinguin una oferta d’oci nocturn a l’alçada d’una ciutat de més de 200.000 habitants. No pot ser que els condemnem a agafar el cotxe per sortir de festa. No pot ser que tinguem ordenances municipals que prohibeixin els concerts i els espectacles als bars. Hem passat dels dijous universitaris als dissabtes de Netflix. Els joves necessiten espais on somniar. Cal actuar amb urgència.

Si de debò ens creiem que Sabadell és capital, promoguem una proposta cultural i d’oci nocturn que sedueixi tota la població de la nostra àrea d’influència. Hem de ser imants del talent. I, aleshores, potser, també succeiran més coses en l’àmbit econòmic i emprenedor. Volem festa tot l’any!

Publicitat
Comentaris
To Top