Oci i cultura

Les obres de Fina Miralles viatjaran a Nàpols

fina miralles macba

La sabadellenca és una de les artistes més significatives de l’Estat des dels anys setanta fins avui

L’exposició 'Fina Miralles. Soc totes les que he sigut' viatjarà a Nàpols / MACBA

L’exposició Fina Miralles. Soc totes les que he sigut, organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) amb la col·laboració del Museu d’Art de Sabadell (MAS), es presentarà al Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE) de Nàpols. La mostra, comissiarada per Teresa Grandas, estarà a Itàlia del 28 d’octubre al 9 de gener de 2023, seguint amb l’objectiu de projectar i difondre la trajectòria de l’artista sabadellenca a escala internacional, com ja es va fer a Estocolm de febrer a maig. La cessió temporal ha estat aprovada per la Junta de Govern Local.

Fina Miralles (Sabadell, 1950) és una de les artistes més significatives de l’Estat espanyol des dels anys setanta fins avui. La seva obra sorgeix en el context dictatorial del general Franco, en un entorn hostil, limitador i castrador, en el qual la censura controlava qualsevol forma d’expressió sota imposicions morals. El treball de Fina Miralles trenca amb les propostes academicistes que s’ensenyaven a les escoles d’art de l’època i amb les formes de comportament establertes.

La seva pràctica reconfigura el concepte del que és artístic, dins de la multiplicitat d’actituds que desdibuixen el que la historiografia tradicional havia englobat sota l’epígraf d’art conceptual. La història de l’art ha adscrit la producció de Miralles al conceptual, al land art o fins i tot al feminisme, sense tenir en compte l’amplitud i la complexitat de les seves propostes, que desborden els límits d’aquestes etiquetes. Potser per aquest motiu la seva obra és tan poc coneguda en l’àmbit internacional. Aquest projecte és un recorregut ampli per una trajectòria d’enorme transcendència.

L’any 1999, el MAS va acceptar la donació d’un conjunt d’obres d’art, documentació i bibliografia diversa de Miralles, que en termes generals configuren la seva trajectòria artística. D’aquesta manera, el museu es va convertir en el centre de referència per a l’estudi i difusió d’una de les artistes més destacades de l’art contemporani català i internacional.

Comentaris
To Top