Ciutat

Luís Escalante, la veu d’un radioaficionat que uneix el Poblenou

Luis Escalante Radio Pueblo Nuevo
Luis Escalante, impulsor de Radio Pueblo Nuevo / LL.FRANCO

La seva veu es queda a les proximitats: la freqüència de Radio Pueblo Nuevo no travessa les fronteres del barri i teixeix llaços veïnals des de fa molts anys. El Luis Escalante, nascut al Poblenou de Sabadell, ha inaugurat oficialment l’emissora amateur que ha impulsat amb les seves pròpies mans i molta feina al darrere, però ja funcionava en període de proves des de fa molts anys.

Buenos días con alegría: aquí Luis Escalante, el más elegante, flipante y hasta el más liante”. Amb aquesta frase, cada matí a les 7 h desperta els veïns del barri i atén trucades, posa la música a petició dels seus veïns i al seu gust. “No guanyaré diners amb això, només ho faig per fer feliç a la gent, és la meva afició. Les cançons animen l’ànima i sento que ajudo els veïns”, diu.

Se sent il·lusionat per formar part del barri: “És la meva gent, m’agrada el Poblenou”. Explica que se senten independents a Sabadell: “Estem a mig camí entre la ciutat i Polinyà, ens agradaria ser un municipi a part”, explica entre rialles. La seva família té història al barri. El seu avi, Andrés García Herrera, va ser una figura molt rellevant al Poblenou. “Tenia una botiga de materials i la majoria de cases es van construir perquè ell els hi cedia el material i els veïns ja pagaven quan podien. Era una molt bona persona”, sosté amb orgull.

Luis Escalante Radio Pueblo Nuevo

El Luis és conegut com el cucharilla, quan durant la seva joventut com a radioaficionat connectava amb altres aficionats d’arreu del món. Amb els anys, va començar a fer proves amb una emissora d’un watt. “Només arribava a la primera cantonada del barri, i aleshores ja es tallava”, recorda. Va començar a una habitació molt petitona de casa seva. Va ser paleta oficial de primera i fa uns anys va aixecar una planta per ubicar-hi el seu actual estudi. “Si he de calcular tot el que m’he gastat tot aquest temps… estaria endeutat uns 15 anys”, explica. Tot i ser un estudi cent per cent handmade i amb material reciclat o donat, li ha costat “un ull de la cara”. 

Multitud d’artistes de renom

Pel seu humil estudi han passat desenes i desenes d’artistes de renom, la majoria vinculats al món del flamenc. Jero el Rumbo, Angel de Marelu, Paco Reyes, Diamante 24… I també ha compartit estones amb Moncho Chavea, més conegut com el rei del trap gitano, o Original Elias, entre d’altres. Però al seu estudi també han arribat mags, escriptors o figures com la Fresita. “Són molts anys treballant-hi, podríem omplir una pàgina amb tots els referents de la música flamenca i la cultura que han arribat al Poblenou”, exposa Luis Escalante.

Entre les anècdotes que recorda, als inicis de la seva trajectòria a la ràdio, conserva amb especial estima la de l’Antonio, un nen de sis anys que va néixer escoltant la seva emissora. “Quan la mare va donar a llum, va demanar escoltar Radio Pueblo Nuevo. Em va impactar tant, que em va engrescar a continuar fent feliç a la gent”, diu.

Luis Escalante Radio Pueblo Nuevo

Comentaris
To Top