Ciutat

Manuel Robles: “Lluitem contra l’absentisme i la segregació escolar”

La lluita contra l’absentisme, l’abandonament escolar prematur i les desigualtats educatives són les assignatures d’aquest curs a Sabadell. I un dels eixos de treball del govern municipal. Així ho ha assegurat avui el regidor d’Educació, Manuel Robles: “Estem potenciant els programes per lluitar contra aquesta realitat”. Entre les mesures, es vetllarà perquè els centres escoalrs tinguin una composició social similar als barris on es troben.

També s’impulsa un carnet gratuït de mobilitat educativa, perquè els nois que es trobin escolaritzats a més d’un quilòmetre de casa i un acompanyant puguin agafar l’autobús gratuïtament. Aquesta iniciativa haurà de passar pel ple d’octubre i no s’ha comptabilitzat quantes famílies en podrien ser beneficiàries. “De moment, tots els alumnes estan escolaritzats a la seva zona escolar o les proximitats”, ha explicat Robles. Es tracta d’un conveni amb Transports Urbans de Sabadell (TUS) que haurà de ratificar el plenari. I ho adjudicarà directament l’Ajuntament segons els criteris, sense que la família ho hagi de sol·licitar.

Els alumnes de l’escola La Roureda / VICTÒRIA ROVIRA

Els alumnes de l’escola La Roureda / VICTÒRIA ROVIRA

A nivell pressupostari, es mantenen els ajuts a beques i llibres (520.000 euros) i els ajuts de menjador (380.000 euros). Pel que fa al lleure educatiu, s’hi destinen més de 185.000 euros. “Hem de destinar tots els esforços a combatre la segregació escolar”, apunta Robles. Un dels projectes en marxa és la lluita contra l’absentisme d’alumnat d’ètnia gitana, amb un projecte preventiu.

Pel que fa a la Formació Professional, l’Ajuntament planteja consolidar el Consell de l’FP de Sabadell per a que sigui un organ referent en propostes de millora de l’oferta. “Cal tenir la veu de la proximitat del municipi a les taules de planificació escolar”.

Més escoles bressol?

En aquest curs, s’han escolaritzat 1.196 infants a les escoles bressol municipals, 108 més que el curs passat. La novetat d’aquest curs és la gratuïtat de l’escolarització del curs EI2, i s’han ofert quatre grups més per aquesta franja d’edat. El 51,4% dels infants que van a una escola bressol de Sabadell estan escolaritzats a la pública.

Així i tot, més de 200 famílies s’han quedat sense aquesta plaça pública a Sabadell. La construcció de l’escola bressol a la Concòrdia era una de les propostes del govern i una demanda històrica del veïnat. Les condicions, però, ara han canviat: “Amb la Covid i el descens de la natalitat, estem buscant alternatives a la construcció”, sosté Robles.

Si bé no descarten construir-hi dos nous equipaments, el regidor explica que s’estan plantejant alternatives. “Les privades estan pràcticament buides. La solució passa perquè aquestes puguin ser concertades i, així, puguem derivar els infants que queden fora”, diu. Així i tot, sosté que la resposta municipal que es pot donar “és molt limitada” perquè les competències corresponen a la Generalitat de Catalunya.

Imatge de material escolar / CEDIDA

L’escolarització, en dades

Més de 31.600 alumnes han iniciat el curs escolar a Sabadell, 349 menys que l’any passat, una tendència decreixent que es manté al llarg dels cursos. Tot i que hi ha més alumnes inscrits a les escoles bressol públiques, s’han reduït els alumnes d’infantil i primària. Una realitat en consonàcia amb l’evolució demogràfica: la població d’entre 0 i 16 anys a Sabadell ha  disminuït un 3,6% en només quatre anys.

Pel que fa a l’escoles d’adults, amb quatre centres de formació, el curs passat 1.604 persones van inscriure’s en aquests ensenyaments, amb un increment anual del 10,6%. Així i tot, abans de la pandèmia hi havia un registre superior, amb 1.750 alumnes.

3 de cada 10 sabadellencs van rebre un ajut de menjador el curs passat

Comentaris
To Top