Publicitat
Ciutat

L’estiu més càlid registrat a Sabadell

La temperatura màxima mitjana va ser de 31,5 graus / V. ROVIRA

Els mesos de juny, juliol i agost  d’enguany passaran a la història per ser els més càlids des que l’any 2009 va entrar en funcionament l’estació automàtica Sabadell-Parc Agrari, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): “El balanç final de la temperatura de l’estiu és el resultat de tres mesos consecutius en què la temperatura s’ha mantingut clarament superior a la mitjana climàtica, assolint diversos rècords de temperatura mitjana mes darrere mes”, analitzen des del Meteocat.

A Sabadell durant l’estiu –juny, juliol i agost– s’ha batut el rècord de temperatura màxima (31,5), el rècord de temperatura mínima (18,2) i la temperatura mitjana (24,8). Per contextualitzar-ho, el primer estiu més calorós, abans del viscut fa escasses setmanes, és del passat 2017, amb una temperatura mitjana de 24,2 graus (gràfic).

I és que des de mitjans de juny, un cop superada una primera quinzena excepcionalment calorosa, Sabadell va estar immersa en la segona onada de calor de l’any, arribant als 36,7 graus –la segona més alta des del 2009, només superada per als 41,3 del juny del 2019–. Al juliol, tercer capítol, d’una de les onades de calor “més persistents a Catalunya, amb més de dues setmanes de temperatura superior a la climàtica en plena canícula”, amb diverses nits tòrrides de forma consecutiva, convertint el mes en qüestió en el segon amb una temperatura mínima més alta (18,7 graus). A l’agost,  es mantindria la tendència, amb una primera quinzena marcada per  una “falca anticiclònica i una massa d’aire molt càlid i persistent”.

El més calorós, però no el més sec

Per estrany que pugui semblar, el període estiuenc no ha estat, ni de bon tros, el més sec des que el Servei Meteorològic de Catalunya té registres de la ciutat. Durant els mesos de juny, juliol i agost es van comptabilitzar un total de 117,6 litres. Amb les dades a la mà, l’estiu del 2022 ha estat un dels estius més plujosos des del 2009, només superat pels estius del 2011 (239,6 mm), 2014 (131,9 mm), 2015 (123,9 mm), 2018 (185,7 mm) i 2020 (177,1 mm), molt lluny dels estius més secs del 2009 (39,2 mm) o del passat 2021 (27,9 mm).

Ara bé, el 52% dels litres caiguts durant aquest període van caure concentrats en 24 hores, concretament, el 17 d’agost del mes passat: “A partir de la segona meitat del mes es van formar potents tamborinades de distribució espacial i temporal irregular. Les tempestes de final de mes, en alguns casos, van tenir fenòmens de temps violents”, analitzen des del Servei Meteorològic de Catalunya. Prova d’aquests episodis localment violents, va ser la confirmació, ara fa tot just una setmana per part del SMC, que el passat 31 d’agost es va registrar un tornado. Així ho va determinar el Meteocat després d’un treball de camp, on assegurava que “entre els municipis de Sabadell i de Barberà del Vallès va tenir lloc un tornado d’intensitat EF1 (138-178 km/h), molt probablement amb una velocitat del vent propera a la banda més baixa del rang d’aquesta categoria”.

Publicitat
Comentaris
To Top