Publicitat
Ciutat

Sabadell recorda les tràgiques riuades del 1962

record riu ripoll

Una ruta organitzada pel Museu d’Història de Sabadell ha rememorat les riuades del 1962

Pausa d'explicació al Molí d'en Torroella, una de les zones afectades / Victor Castillo

Era una fosca nit d’un 25 de setembre de 1962. Una nit com qualsevol altra a la llera del Riu Ripoll. Allà fàbriques, barraques i horts ocupaven l’espai. Poc podia imaginar-se la gent que hi vivia que aquella nit tot canviaria. I és que aquell vespre una forta pluja torrencial va provocar grans riuades, arrasant tot al seu pas. D’això ja en fa 60 anys. Per commemorar-ho aquest diumenge, aniversari dels fets, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) ha organitzat una ruta per les zones més afectades.

record riu ripoll

La ruta ha començat als peus de la Torre de l’Aigua / Victor Castillo

Els fets

Tot va començar amb un episodi de gota freda, fenomen meteorològic que produeix pluges intenses. Aquella nit al Ripoll hi van caure 3200 mil·lilitres per segon, mil vegades més que normalment. Com han explicat des del MHS aquest fet i la foscor del moment van influir molt: “Van ser 32 víctimes oficials, qui va poder pujada a teulades, però al ser de nit la gent no sabia cap on fugia”. Les zones més afectades van ser els barris de Torre-romeu i Can Puiggener. Barraques, cases, horts i fabriques van quedar arrasades.

record riu ripoll

Notícia de l’època dels desperfectes al Vallès / Victor Castillo

Tragedia convertida en oportunitat

L’MHS també ha explicat com es va reaccionar als fets: “qui veritablement va actuar en primer moment va ser la gent de Sabadell, el règim va arribar molt més tard”. Perquè el govern franquista va actuar, i és normal, ja que les fàbriques d’acabats de la zona suposaven en aquell moment el 40% de les produccions de l’estat. “El franquisme va convertir la reconstrucció en un gran acte propagandístic”, pel fet que Franco i tot un seguit de ministres van visitar Sabadell aquells dies. Fins i tot la ciutat va rebre un premi pel seu esforç, tot en un gran acte típic de l’època.

El general Francisco Franco visitant l’interior d’una fàbrica al riu Ripoll després de les riuades. 2 d’octubre de 1962. Autor: Carlos Pérez de Rozas/ Arxiu Històric de Sabadell

Les reparacions

Per reflotar l’economia i les empreses afectades es van donar ajudes fiscals i pròrrogues de pagaments, també es va indemnitzar a familiars de les víctimes. “Les compensacions eren elevades per l’època, però no tothom les va demanar”. El motiu? Molta gent era analfabeta i no sabien com sol·licitar-les. “Si havies perdut un familiar, rebies 100.000 pessetes, si era cap de família 250.000“. Les diverses ajudes van permetre reobrir les empreses. Per moltes famílies va ser una oportunitat per construir o comprar habitatges millors.

record riu ripoll

Després de les riuades es van construïr ponts per connectar les lleres del riu / Victor Castillo

Els fets que van succeir la nit d’aquell 25 de setembre no s’han oblidat. La ruta del MHS, organitzada en dos torns, ha permès que una 60 de sabadellencs hagin pogut fer memòria d’aquells dies i conèixer una mica millor la història així com entorn del Riu Ripoll.

Ahir i avui: les imatges que mostren el pas de les riuades del 1962 per Sabadell

Publicitat
Comentaris
To Top