Publicitat
Ciutat

Sequera a Sabadell: el setembre més sec des del 2011

El riu Ripoll, al seu pas per Sabadell, aquest dilluns al migdia / lluís franco

Si l’estiu d’enguany ha estat el mes càlid des de l’entrada en funcionament de l’estació automàtica Sabadell-Parc Agrari, del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest setembre també passarà a la història per ser el més sec des del 2011. Des del dia 1 del mes passat i fins al dia 30, a Sabadell només ha plogut 16,2 litres, uns registres només superats pels viscuts fa onze anys, quan se’n van comptabilitzar 4,8mm. “Ha estat un mes amb irregularitat pluviomètrica espacial i temporal marcada a Catalunya. En general ha estat sec, i fins i tot molt sec al litoral Central i a punts del prelitoral”, expliquen des del Meteocat.

En concret, a la ciutat, només ha plogut cinc dies, amb un pic de pluja el passat 23 de setembre (10,8 litres) –coincidint amb el pas de la pertorbació que va deixar un rastre de destrosses al Tarragonès–. Sense anar massa lluny, l’any passat en aquest mateix període es van comptabilitzar prop de 100 litres, poques setmanes abans de l’inici de l’anticicló de finals d’any. Lluny queda, però aquell mes de setembre del 2014, on es van registrar més de 130 litres, essent el mes més plujós des de l’entrada en funcionament de l’estació sabadellenca. “El setembre és un dels més plujosos de l’any al litoral i prelitoral a conseqüència de l’arribada de fronts freds que es troben a un Mediterrani molt calent, afavorint la formació de tempestes”.

Per estrany que pugui semblar, el darrer i únic precedent més sec, el del 2011, acabaria essent un dels anys més plujosos, almenys, durant el període de gener-setembre: tot i registrar escassos 4,8 litres, va ser un estiu especialment plujós, amb prop de 240 litres (239,6) –aquest 2022 se n’han comptabilitzat 133,8 mm– durant els mesos de juny, juliol i agost, essent el període estiuenc amb més pluviometria de tota la sèrie.

Setembre càlid

A part de ser especialment sec, el setembre també ha estat càlid. A Sabadell, la temperatura mitjana durant la primera quinzena de mes va ser de 23,8, només un grau per sota de l’enregistrada durant els mesos de juny, juliol i agost (24,8). Aquesta anomalia s’explica per la presència de “baixes atlàntiques gairebé estacionàries que van afavorir la presència d’una massa d’aire tropical molt càlida als nivells més baixos de la troposfera al Mediterrani”, detallen des del Servei Meteorològic de Catalunya.

En canvi, a partir de la segona quinzena, la temperatura a Sabadell va baixar prop de quatre punts (19°) respecte al primer tram de mes, lleugerament per sota, per exemple, que el mateix període del 2021 (19,4°). Tot i aquesta davallada del mercuri, la mitjana mensual ha estat de prop de 22 graus (21,9). “El mes s’ha de qualificar de càlid. La massa d’aire tropical que va afectar la part oriental del país durant la primera quinzena del mes va ser la causant d’aquestes anomalies”, detallen.

Publicitat
Comentaris
To Top