
El jutjat social número 1 de Sabadell ha condemnat l’empresa Palau Automotive Manufacturing, de Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental) a pagar 46.250 euros a una treballadora per negar-li la restitució del seu lloc de feina. L’empleada, del departament d’Administració, havia denunciat la companyia l’abril del 2017 perquè l’havien traslladat a fer tasques d’operària sense justificació organitzativa i “sense tenir experiència ni la constitució física adient”, apunten els seus advocats, del Col·lectiu Ronda. El trasllat li va provocar una crisi d’ansietat i va agafar la baixa laboral. Els tribunals van donar-li la raó el setembre del 2017, però l’empresa no la va restituir i la va reubicar a altres departaments fins al febrer passat.
Segons ha fet públic el despatx Col·lectiu Ronda, la companyia, dedicada als components automobilístics, va destinar la treballadora a tasques que requerien postures i moviments repetitius que eren incompatibles amb la seva condició clínica. En aquest sentit, asseguren que van perjudicar la integritat física i moral de la treballadora fins al punt que va patir un accident laboral que els jutges atribueixen a “haver estat destinada a un lloc de treball sense disposar de la formació, experiència i condicions físiques” adients.
Davant la negativa de l’empresa a restituir l’empleada al departament d’Administració, els advocats van recórrer de nou a la justícia, que va dictar dues noves interlocutòries instant l’empresa a acatar la sentència inicial. La primera imposava a la companyia una multa per cada mes de retard en la restitució, mentre la segona eximia la dona d’anar a treballar fins que fos restituïda al seu lloc original de feina però obligava l’empresa a pagar-li el sou íntegre i a mantenir la seva cotització.
Els advocats ressalten que els tribunals van dictar aquesta darrera interlocutòria el juliol del 2019 i apunten que fins al febrer d’aquest 2022 l’empresa no va accedir a complir la sentència i ressituar la treballadora a Administració. Arran de tot aquest periple, la treballadora havia denunciat l’empresa per danys i perjudicis, i ara el jutge conclou que la companyia ha de pagar-li 46.000 euros perquè ha incomplert els requeriments judicials dels darrers anys de forma “continua, persistent i reincident”.
La sentència dictada ara considera que la “tenacitat” de l’empresa en negar-se a restituir la dona “atempta contra el dret al treball” i vulnera els drets a l’ocupació efectiva, a la formació i promoció personal i al respecte a la dignitat de la treballadora.