Ciutat

Crit unànime contra les violències des de Sabadell

La taula rodona ‘Els feminismes en la lluita pels drets humans’, ha comptat amb la presència de les activistes Lucinda Evans i Teresa Montaño

Imatge de la ponència a l’auditori del Col·legi de l’Advocacia / VÍCTOR CASTILLO

El Col·legi de l’Advocacia ha acollit aquest dimecres la taula rodona Els feminismes en la lluita pels drets humans, amb la participació de les defensores de drets humans Lucinda Evans i Teresa Montaño, amb una llarga trajectòria internacional, i la síndica de greuges de Sabadell, Eva Abellan. L’acte s’emmarca en la XII edició de la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Lucinda Evans és una de les cares visibles de la lluita contra les violències masclistes que impacten les vides de dones, infants, i persones LGTBIQ+ a Sud-àfrica. En la ponència, ha començat mostrant la seva solidaritat amb el poble iranià, remarcant que les violències són presents a moltes parts del món. “La nostra obligació és aixecar la veu. A Sud-àfrica, hi ha una violència estructural que impedeix aplicar les lleis de la nostra constitució”, ha advertit.

Per la seva banda, Teresa Montaño, periodista d’investigació, ha treballat en diversos mitjans al seu país i ha patit l’engranatge de l’assenyalament a Mèxic, un dels països més perillosos per exercir el periodisme. Durant el seu discurs, va relatar la persecució que va patir fins que, l’any 2021, va ser segrestada després de publicar una de les investigacions. El testimoni reflecteix l’escalada de violència contra periodistes mexicans. “Hi ha una violència contra les dones descontrolada a l’Estat de Mèxic”, assegura, alhora que alerta que “és impossible escapar d’aquesta violència estructural i fer periodisme”.

La taula rodona ha estat moderada pel periodista Josep Ramon Giménez, de la Lliga dels Drets dels Pobles. Abans de la conferència, s’ha fet una recepció institucional al Saló de Plens de l’Ajuntament. Durant la benvinguda, la segona tinent d’alcaldessa, Marta Morell, ha reivindicat el compromís de la ciutat en la lluita per la igualtat i els drets humans. “És molt important donar visibilitat a les persones que lluiten pels drets humans”, ha expressat.

Sabadell, ciutat compromesa

Aquest divendres 7 d’octubre al matí la defensora Julia Soanirina farà una xerrada a l’IES Ferran Casablancas, on també hi haurà representació de Sindicalistes Solidaris.

Aquestes activitats s’emmarquen en la gira de tardor de la XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que se celebra entre el 3 i l’11 d’octubre a diversos municipis catalans.

Sabadell forma part del projecte, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes. Entitats implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Comentaris
To Top