Ciutat

Detecten un biomarcador que permet detectar abans el risc de patir complicacions per diabetis

Investigadors de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí han aconseguit fer una troballa que permet avançar en el tractament de la diabetis tipus 1. Han identificat un biomarcador a la sang dels pacients que pateixen aquesta malaltia que permet conèixer el deteriorament de les artèries i, d’aquesta forma, detectar de la manera més precoç possible els riscos de complicacions vasculars en òrgans vitals.

L’equip del Taulí que ha liderat l’estudi / CEDIDA

Els pacients amb diabetis tenen un envelliment prematur de les seves artèries, la qual cosa dificulta que la sang arribi als seus teixits i això fa que els òrgans deixin de funcionar correctament. Això pot acabar afectant òrgans com els ulls o els ronyons o provocar infarts de cor o cerebrals. “El treball aporta una mica més de llum en aquest sentit, la qual cosa contribuirà a una medicina més personalitzada en la diabetis tipus 1 i una millor gestió de recursos en el sistema de salut”, segons Joan J. Vendrell, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i cap del grup de recerca de Diabetis i malalties metabòliques associades (DIAMET) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que ha participat en l’estudi.

Ara, amb una anàlisi de sang es pot detectar aquest envelliment vascular abans que s’identifiqui pels mètodes clàssics disponibles actualment, de manera que es poden detectar de forma més precoç els possibles riscos de complicacions vasculars en els òrgans vitals mencionats anteriorment.

L’estudi s’ha publicat recentment a la revista Diabetis Care -la més important del món en aquest àmbit-. I el resultat és fruit de la col·laboració dels investigadors del Taulí amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el finançament de l’Institut de Salut Carlos III.

Comentaris
To Top