Publicitat
Ciutat

Com serà l’hivern a Sabadell? Fred o càlid?

En els darrers dos anys, la temperatura mitjana dels mesos hivernals ha fregat els 10 graus

El Meteocat preveu un desembre normal o càlid, al Vallès Occidental / V. CASTILLO

Tot i estar a les beceroles de la tardor, i quan encara queden dos mesos i escaig per l’arribada de l’hivern, ja es comença a dibuixar com serà el període més fred de l’any. Si ens cenyim als darrers hiverns, seguint les dades de l’estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya, la tendència és que cada vegada siguin més extrems: temperatures màximes més altes i mínimes més altes.

Sense anar excessivament lluny en el temps, fa tres anys la temperatura mínima mitjana era de 2,3 graus, prop de dos punts menys que l’hivern del passat 2021 o un punt i mig que el d’aquest 2022, mentre la màxima, es manté per sobre els quinze graus.

Tot i que la tendència indiqui que novament es repeteixi l’escenari dels darrers anys, sobre la taula també hi ha la possibilitat d’episodis d’onades de fred, perllongades en el temps –aquest gener, durant dues setmanes (13-26/1 la temperatura mínima va estar per sota els zero graus).

Hivern normal o càlid

D’altra banda, segons el darrer mapa fet públic pel Servei Meteorològic de Catalunya sobre les temperatures d’aquest pròxim desembre arreu de Catalunya, el Meteocat, seguint el model de l’ECMWF, preveu un mes de desembre amb una temperatura igual o lleugerament superior (+0,25°) al Vallès Occidental. I és que l’hivern passat, seguint també els models del SMC, va ser càlid, sobretot, el mes de febrer passat, amb una anomalia d’entre dos i tres graus positius, respecte de la mitjana climàtica (1961-1990) a Sabadell.

Des de l’entrada en funcionament de l’estació automàtica Sabadell- Parc Agrari, l’hivern més càlid ha estat el del passat 2020, amb una temperatura màxima mitjana de 15,8° i una mínima mitjana de 4,7 graus. L’hivern més fred va ser el de l’any 2010, amb una temperatura mitjana de 6,8 graus.

Publicitat
Comentaris
To Top