Ciutat

Russos i ucraïnesos, units a Sabadell: “És un crim contra els dos pobles”

‘Semitsveik’ significa, en rus,  flor de set colors. I fa referència a un conte popular de Rússia que parla de solidaritat. A Sabadell, un grup de famílies va crear fa uns anys l’associació Semitsvetik, un centre familiar que promou la llengua i la cultura russes, i aglutina persones d’aquest país, Ucraïna i Bielorússia. Aquest espai s’ha convertit ara en la llar de centenars de refugiats que arriben a la nostra comarca cercant aixopluc.

“A Sabadell es pot fer molt per ajudar la comunitat ucraïnesa”, sosté Inga Kayro, membre de l’entitat i originària de Crimea. Classes de castellà i català, ajuda humanitària al front i activitats culturals i socials per tornar a teixir llaços. 

Inga Kayro, Galina Yanygina, Olga Lobanova, i Olga Dolgova, membres de l’associació Semitsveik de Sabadell / victòria rovira

Inga Kayro, Galina Yanygina, Olga Lobanova, i Olga Dolgova, membres de l’associació Semitsveik de Sabadell / Victòria Rovira

Més de 3.000 quilòmetres separen Sabadell d’Ucraïna, però la invasió russa es va sentir des de prop. Malgrat la distància, a la població russa i ucraïnesa de Sabadell els hi va tocar des de dins. “Soc professora de rus, i quan va estavellar la guerra em sentia avergonyida. Però els alumnes van saber separar el que és la llengua de la política del meu país”, sosté Galina Yanygina, membre de l’associació.  Vaig estar setmanes sense dormir”, admet Olga Dolgova.

Des de l’entitat, també posen el focus sobre les conseqüències que el conflicte té en el poble rus:“És un crim contra el poble ucraïnès, però també contra el nostre i contra les generacions que venen”, apunta Dolgova. Desmenteix la “propaganda russa” i assegura que els russos no poden opinar lliurement: “Molta gent està en contra de la guerra, però no ho poden dir”, sosté.

“Des de Sabadell podem fer moltes coses”, apunta Olga Lobanova, una altra de les membres, que sosté que és important “fer vincles personals i socials”. Kayro afegeix que hi ha una forta escletxa cultural: “Aquí, la gent és molt oberta. I és un xoc a l’inici”.

Membres de l’associació russa Semitsveik de Sabadell durant l'entrevista

Membres de l’associació russa Semitsveik de Sabadell durant l’entrevista / Victòria Rovira

400 refugiats a Sabadell

Fins a l’1 d’octubre, 400 persones han trobat aixopluc a la nostra ciutat. És el recompte de refugiats ucraïnesos que han arribat a Sabadell des de l’inici de l’ofensiva de Rússia, ara fa vuit mesos, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i actualitzades mensualment.

Sabadell s’ha convertit en el municipi del Vallès Occidental que més refugiats d’Ucraïna ha acollit, per davant de Sant Cugat (245), Barberà (220) o Terrassa (160). Al total de la comarca s’acullen 1.515 refugiats de l’est d’Europa i Sabadell reuneix el 26,4% comarcal. 

Aquestes són les xifres. Darrere s’hi amaguen les històries. Les de les dones que va arribar a casa de Dolgova en estat de xoc (i sense articular paraula) i han aconseguit recuperar l’alegria. Altres que, gràcies a l’ajuda que han rebut de totals desconeguts (que ni tan sols entenen el seu idioma ni sabien ubicar Ucraïna al mapa ), han recuperat la fe en la humanitat. Malgrat tot.

Les històries dels qui decideixen tornar al seu país, encara en guerra, perquè allà està la seva vida. I les històries dels que decideixen fer vida a Sabadell, aprendre l’idioma i deixar enrere un record cru.

La nova vida de l’Alexandra a Sabadell, després de 100 dies de guerra a Ucraïna

Comentaris
To Top