Publicitat
Ciutat

Tomosports obre Sabadell a joves japonesos: “El repte és formar persones”

L’empresa, impulsada després de la pandèmia, incentiva l’acollida de futbolistes nipons

Després de més de tres dècades lligat al Japó, Tomeu Ferran va decidir a finals del 2021 engegar l’empresa Tomosports. El sabadellenc, que va passar la seva adolescència vivint al país nipó, aprofita el seu coneixement i experiència en el món de l’esport per consolidar un projecte que obre la porta a joves futbolistes japonesos que arriben a Sabadell per formar-se, no només en el terreny esportiu, sinó també des d’un punt de vista acadèmic.

La família Ferran, en contacte amb el país asiàtic des de 1989, s’uneix al voltant d’una proposta impulsada arran de l’esclat de la pandèmia. “Depenia que pogués venir la gent del Japó. Tot el que pensava que era estable, va trontollar. Va ser com un terratrèmol”. En un moment d’incertesa, conèixer el futbolista Shinji Okazaki va ser l’empenta definitiva. El japonès, campió de la lliga anglesa, va decidir invertir en l’empresa.

Actualment, el programa de llarga estada, fixat en deu mesos, compta amb cinc joves nipons que juguen en equips com el Sabadell, el Terrassa, el Sant Quirze i el Junior. “La nostra aportació als clubs no és per comprar una plaça, sinó per aportar recursos a l’estructura del futbol formatiu”, remarca.

Tots ells viuen en famílies d’acollida, entre les quals, la de Ferran. Són, diu, com un fill més. “Estan lluny de casa i necessiten sentir-se acompanyats”. Les famílies dels joves, les activitats de consultoria i les estades més breus d’altres equips japonesos al país serveixen de pilars econòmics.

Fins ara, detalla, al voltant d’una cinquantena de joves han passat pel projecte, vinculat al Centre d’Esports Sabadell. “El nostre objectiu no és crear professionals, sinó formar persones. Però la plataforma per formar professionals també hi és”, apunta. El futbol serveix per vehicular la formació acadèmica de nois que estudien català, castellà i anglès.

“L’única eina que tenia quan vaig tornar era l’idioma”

El repte de Tomosports, exposa, no és créixer en volum, sinó en la qualitat del servei que ofereix. Amb tot, no descarta exportar el model a altres regions. “Hi ha demanda de molts països”, analitza.

Les seves experiències en el sector del turisme, exercint de representant de jugadors japonesos, com a assessor a la directiva del Sabadell i en el futbol formatiu li donen una visió global del mercat. “La nostra tasca va més enllà de la traducció”, defensa. “L’única eina que tenia quan vaig tornar era l’idioma. Tenim el japonès molt integrat, gairebé natiu. Això ens ha obert les portes”, assenyala com una de les claus.

Catalunya va realitzar el 31% de les exportacions de l’Estat al Japó l’any 2020, i el 44% de les importacions

A Catalunya, hi ha més de 260 filials i empreses matriu japoneses, entre les quals Sony, Panasonic, Fujitsi i Rakuten. Segons el Departament d’Acció Exterior, hi ha 30 empreses catalanes establertes al país asiàtic, com Grífols, Puig, Idiada, Freixenet i Codorniu i Tous, entre d’altres. Catalunya va realitzar el 31% de les exportacions de l’Estat al Japó el 2020, i el 44% de les importacions. Xifres que proven el lligam creixent entre els dos mercats.

Publicitat
Comentaris
To Top