Ciutat

Un estudi del Taulí determina quina és la millor solució per preparar la pell abans d’una cirurgia

L'equip del Taulí que ha participat en aquest estudi / CEDIDA

L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha participat en l’estudi internacional més important que s’ha dut a terme fins ara per saber quina és la millor manera de preparar la pell abans d’una cirurgia de fractura oberta i així disminuir les infeccions.

Els investigadors han comparat els efectes d’aplicar iode o clorhexidina a la zona que s’ha d’intervenir quirúrgicament. Aquestes són les dues fórmules més utilitzades, però fins ara no hi havia cap evidència científica de quina era la millor.

La conclusió a què s’ha arribat amb aquest estudi és que totes dues solucions antisèptiques són igual de bones, i els resultats s’han publicat a la prestigiosa revista científica The Lancet. L’estudi ha comptat amb 1.700 participants i l’han liderat les universitats de Maryland (Estats Units) i McMaster (Canadà), i ha comptat amb la participació dels investigadors Francesc Marcano i Laia Martínez-Carreres del grup de recerca de l’aparell locomotor de l’I3PT, i la infermera del Parc Taulí Matsuyama Sanz.

Marcano explica que “hi ha estudis fets en diferents especialitats sobre l’ús d’ambdues solucions antisèptiques i, majoritàriament, la clorhexidina és l’opció més citada. No obstant això, en traumatologia estàvem transferint resultats d’altres especialitats, però aquesta extrapolació no és adequada”.

Important en països amb menys recursos

Segons l’investigador, el resultat d’aquest estudi és especialment important en els països amb menys recursos i dificultats logístiques. “Els resultats justifiquen potencialment l’adquisició d’un únic producte per a aquestes poblacions en cas necessari”, apunta l’investigador. Per exemple, també indica que en certs àmbits hi ha més disponibilitat de iode i es pot adquirir a millor preu.

Comentaris
To Top