Ciutat

Descobrir un cometa: el somni de Jordi Camarasa

/ AINA TORRES

La seva feina professional i la seva passió gira al voltant de les estrelles, els planetes, els asteroides, les supernoves i tot allò relacionat amb l’astronomia. El Jordi Camarasa (Sabadell, 1976) se sent un afortunat, i no es mossega la llengua en compartir que li ha tocat la loteria. Però no un número premiat amb milers o milions d’euros. Si no amb l’oportunitat de poder formar part de l’observatori Moonbase L87, ubicat al sud de l’Àfrica: “Fa un any i escaig, a través de Facebook, vaig contactar amb un polonès, el Grzegorz Duszanowicz, que resideix a Suècia, i propietari d’un observatori privat amb dos telescopis a Namíbia. Des d’aleshores, hem descobert set NEO (Near Earth Object) i una supernova”, explica orgullós

El passat 2 de juliol serà un dia difícil d’oblidar per aquest sabadellenc, que qui li havia de dir que, mentre estava de vacances, faria una troballa històrica, convertint-se en el primer català a descobrir una supernova, conjuntament, amb el seu company Grzegorz Duszanowicz: “Amb la pol·lució lumínica que hi ha aquí a Sabadell i per extensió al Vallès, és molt complicat poder tenir una bona observació. En canvi, enmig del desert, a Namíbia, tens més possibilitats”, explica.

Ara, i des del seu pas per l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, sent membre de la junta directiva i col·laborant activament durant una dècada, i la posterior constitució de la seva empresa dedicada a la divulgació de l’astronomia i de tot aquest ‘món’ en constants canvis i descobriments, Jordi Camarasa no dubta a assegurar que el seu somni seria poder descobrir un cometa i convertir-se, perquè no, en el nom Edmund Halley, per exemple.

Tot i no tenir la carrera d’astrofísica, Camarasa defensa el paper que desenvolupen els ‘amateurs’ que, com ell, amb el seu observatori –Paus MPC B49– contribueixen al descobriment en el camp de l’astronomia: “Quan descobreixes una cosa l’alegria és immensa, tot i ser realment complicat, en un món amb molta competència amb observatoris professionals”. Tot i aquest fre, Camarasa assegura que continuarà investigant, des de Sabadell, mentre anuncia que pròximament vol apropar als sabadellencs tot el seu coneixement amb un planetari al carrer de Sant Llorenç.

Comentaris
To Top