Ciutat

Cinc projectes de recerca del Taulí reben 1,2 milions d’euros

La investigadora Neus Gómez, al laboratori de l’Institut d’Investigació i Innovació del Taulí, situat a l’edifici Santa Fe / VICTÒRIA ROVIRA

Cinc projectes de recerca de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) han obtingut el passat mes de novembre 1,2 milions d’euros en beques de l’Agència Estatal d’Investigació, que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació, segons informa el mateix institut.

Dos projectes han estat seleccionats en la convocatòria de projectes estratègics orientats a la transició ecològica i digital, i tres dins la de projectes de col·laboració publicoprivada. La responsable de la Unitat de Projectes de l’I3PT, Anna Aguilar, assegura que els resultats obtinguts el mes de novembre “són molt positius per al nostre personal investigador ja que els permetrà desenvolupar projectes amb un gran impacte per als nostres pacients i la població en general.

Intel·ligència artificial per prevenir el suïcidi

Un dels projectes becats en l’àmbit de la transició ecològica i digital es proposa dissenyar models predictius basats en dades que puguin predir el risc de suïcidi en pacients adults sota tractament psiquiàtric, utilitzant intel·ligència artificial (IA). El projecte rebrà  241.500 euros i està liderat pel director del servei de Salut Mental del Taulí, Diego José Palao.

El segon projecte becat en aquesta categoria -de tres presentats- tracta d’optimitzar la infraestructura digital existent de l’I3PT, per permetre integrar-hi informació facilitada per eines d’intel·ligència artificial. La iniciativa la lidera l’investigador Jordi Gratacós i vol servir per incrementar la probabilitat de trobar nous biomarcadors predictius que facilitin evolucionar cap a una medicina més personalitzada. La beca és de 287.500 euros.

Diagnòstic precoç de la sèpsia

Respecte als projectes de col·laboració publicoprivada, Antonio Artigas impulsa la creació del primer dispositiu que permeti diagnosticar la sèpsia en el seu estadi més precoç que el que permeten els models actuals. Ha rebut 431.147 euros.

Una altra investigació becada (172.950 euros), a càrrec de Joan Calvet, és la que busca desenvolupar una plataforma integradora basada en intel·ligència artificial per tenir un millor diagnòstic i pronòstic en pacients amb osteoartritis.

Finalment, el director de l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, Lluís Blanch, és l’investigador principal del cinquè i últim projecte becat aquest passat mes de novembre. Blanch encapçala el disseny d’una eina de visualització de grans volums de dades (big data) i models d’aprenentatge automàtic per explotar les dades històriques ja disponibles i generades contínuament a l’UCI, per millorar la presa de decisions i fer un seguiment més precís i exacte dels pacients.

La recerca del Taulí ja es fa a la nau Bosser

Comentaris
To Top