Oci i cultura

El tradicional concert de Sant Esteve reivindica la trajectòria de Sabadell Sardanista

Concert de Sabadell Sardanistas de Sant Esteve

El concert va commemorar el 75è aniversari de l’entitat

Concert de Sant Esteve de Sabadell Sardanista / David Chao

55è Concert de Sant Esteve. Obres d’Oltra, Serracant, Barnosell, Martí i Teixidor, Beumala, Cassú, Serra, Ventura, Martínez i Comín, León, Moraleda i Ortí. Cobla Sabadell i Cobla Jovenívola de Sabadell. Bernat Castillejo i Jordi Figaró, directors. Teatre Principal de Sabadell, 18-12-22.

L’agrupació Sabadell Sardanista va oferir el seu tradicional concert de Sant Esteve, el 55è de la seva trajectòria, i, enguany, a més, commemorava el 75è aniversari de l’entitat. Per aquest motiu el programa va focalitzar-se en peces escrites majoritàriament durant el període de vida de l’entitat; algunes estretament vinculades amb ella i de compositors sabadellencs com Josep Maria Serracant i Agustí Borgunyó, o vinculats a la ciutat com Jesús Ventura i Manuel Oltra. Així ho explicava Jordi Saura amb la profusió de detalls i rigor documental que caracteritza les seves presentacions, a les quals només se li demanaria algun incís en les característiques estrictament musicals d’algunes peces per guiar l’oïda cap a les peculiaritats creatives del repertori.

Del primer dels citats va sonar la lírica A una moreneta de Moia caracteritzada per interessants intervencions de segones veus complementant la melodia. De Borgunyó, Rialletes, interessant pel l’obstinar rítmic en “staccatto” de l’inici i el temes musical amb notes puntejades. De Jesús Ventura, Tots, una sardana de clara ambició simfònica amb esclatants acords de conjunts i un tractament motívic i melòdic amb reminiscències del llenguatge centreeuropeu. I del quart, d’Oltra, de qui enguany també es commemora el centenari de naixement, Arborada, una peça amb molt d’ofici en el tractament instrumental.

D’aquesta manera i amb clàssics del repertori com Martí i Teixidor, Beumala i Martín i Comín, el programa va ser variat, encertat i va comptar, a més, amb una estrena: La torre de l’aigua de Josep Cassú Serra, que d’aquesta manera homenatjava l’entitat; i aquesta, de retruc, també li va lliurar un reconeixement. El mateix Cassú la va dirigir al capdavant de la Jovenívola de Sabadell oferint una recreació atenta a alguns contrastos de textures i dinàmics d’una peça amb materials temàtics heterogenis que semblaven apostar per una experimentació formal als curts i major cantabilitat als llargs; així com amb algun joc del flabiol contestat pels metalls.

El programa va ser interpretat alternadament per la Cobla Sabadell i la Cobla Jovenívola de Sabadell a la primera part i conjuntament a la segona –tot i que en realitat funcionen com una de sola ampliada-, sota la direcció de Jordi Figaró. El concert va ser una nova demostració que la sardana i la cobla, malgrat uns circuits reduïts, i a vegades inadvertits respectes altres gèneres musicals cultes, es manté viva i gaudeix de bona salut gràcies, en part, al seu grup d’incondicionals que a Sabadell quasi van omplir la platea del Teatre Principal.

Les dues cobles van assolir un estàndard sonor molt satisfactori, ben treballades en el conjunt i en les individualitats amb una concertació eficient, continuïtat i correlació en els diàlegs entre tibles i tenores, alhora que dotant de grandiositat alguns tutti. Sobretot en les tres darreres peces del concert: Ressonàncies de Jordi León, Als tres amics absents de Joan Lluís Moraleda i Sincerament, Eduard d’Enric Ortí, amb calculats efectes de crescendi molt ben dibuixats que van arrodonir una prestació global enèrgica i, perquè negar-ho, també una mica eixordadora.

Per cert, toc d’atenció a l’equip d’acomodadors en aquesta ocasió i en anteriors concerts: un cop començat l’espectacle cal esperar que acabi alguna de les obres o esperar entre els moviment d’una mateixa peça per deixar entrar a la sala als qui arriben tard. El cruixit del terra, les passes i el xiu-xiueig que es generen són una incomoditat pels músics i el públic.

La pròxima cita de l’entitat tindrà lloc el 4 de març a l’Espai Cultural de la Fundació Caixa de Sabadell en ocasió de la clausura d’aquest 75è aniversari.

Comentaris
To Top