Publicitat
Diners

Groots creix en vendes i prepara un pla d’expansió

L’empresa d’agricultura vertical més gran d’Espanya, Groots Urban Farming, ha tancat el 2022 amb increment de vendes respecte al 2021. La start-up, creada el 2018 a Barberà, ha facturat més de 90.000 euros al mes (dos dígits percentuals per sobre de l’any passat), una xifra que pretén multiplicar aquest 2023. A més, Groots ha fixat un ambiciós pla d’expansió a través del qual vol arribar a la Comunitat de Madrid i altres zones d’Espanya. La internacionalització haurà d’esperar una mica: la intenció de la companyia és aconseguir clients dels Emirats Àrabs (ja tenen empreses d’aquest país interessades en els productes de Groots) i Andorra, així com altres països europeus.

Per tal d’accelerar els terminis, la start-up està a punt de tancar una ronda de finançament de 3 milions d’euros (la intenció és aixecar-la durant el primer trimestre de l’any, tot i que la meitat de la ronda ja està tancada). La partida econòmica també hauria de permetre l’empresa augmentar la capacitat productiva de la seva planta industrial de 4.000 metres quadrats de Martorell i, sobretot, aconseguir que l’Ebitda (benefici brut d’explotació) de la companyia sigui positiu (el 2022, Groots no va poder tancar l’exercici amb beneficis).

Aposta per la planta de Martorell

A la planta de producció industrial de Martorell, Groots hi cultiva alfàbrega, verdura asiàtica, enciam, menta, coriandre, fruits vermells, entre d’altres, a fruiteries i supermercats. A la nau hi caben unes 350.000 plantes. L’empresa també té una segona nau, situada a Barberà del Vallès, tot i que la seva capacitat és força menor, unes 30.000 plantes en total. Els dos immobles disposen d’un innovador sistema de cultiu optimitzat i un control de la humitat i del CO2 eficaç.

“Encara podem treure molt partit a la nostra nau de Martorell i que tingui més capacitat productiva. De moment, hem automatitzat la majoria dels processos de la granja, com la collita, sembra, trasplantament, neteja i envasat, però encara podem anar més enllà”, afirma el cofundador de Groots, Joaquim Bas.

Les granges de l’empresa incorporen un software que ofereix dades pel que fa al cultiu. Aquesta aposta per la recerca i el desenvolupament ha dut Groots a col·laborar amb el sector farmacèutic. “Hem tancat convenis amb empreses pharma per cultivar varietats concretes que només es poden cultivar a països que disposen de temperatures extremes. Amb la nostra tecnologia podem replicar qualsevol situació climatològica”, detalla Bas.

Més nombre de clients

Tot i l’entrada en el sector farmacèutic, la majoria de clients de Groots són del sector retail (supermercats i fruiteries). Actualment, té convenis amb Bon Preu, Ametller Origen, Veritas, Alcampo, Sorli, Plus Fresc i Cal Fruitós en establiments a Catalunya. A més, a finals de 2022 també va tancar un acord amb una altra gran cadena, Eroski.

Així mateix, l’empresa vallesana manté la seva clara aposta per la sostenibilitat. De fet, ha instal·lat una planta fotovoltaica a la nau de Martorell, que també li permetrà reduir els costos energètics.
Groots disposa de diferents línies de negoci diferenciades. En primer lloc, Groots ven herba aromàtica a través d’una rèplica del cultiu vertical dins dels mateixos supermercats. Per tant, el client s’emporta la planta a casa. En segon lloc, ofereix safates amb la mateixa planta en embalatge de cartó. En tercer lloc, proporciona una línia de mix d’enciams i amanides veganes.

Publicitat
Comentaris
To Top