Ciutat

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte detecta més de 500 casos al Vallès des del 2015

El programa es coordina des de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte al Vallès Occidental ha permès detectar la malaltia a 513 persones des que es va posar en funcionament l’any 2015. Durant aquests set anys, la participació ha anat augmentant progressivament, passant del 40% en la primera ronda (72.197 persones) a un 44% en la tercera (89.971), que és l’actual. S’han analitzat més de 242.000 mostres, de les quals 12.422 han resultat positives, un 5%. S’han fet 11.800 colonoscòpies. Les proves han permès detectar precoçment la malaltia i detectar i extirpar pòlips colorectals per evitar riscos.

El programa s’ofereix cada dos anys a les persones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a realitzar una prova molt senzilla, que es recull a les farmàcies i es fa a casa. Després s’analitza si hi ha sang oculta a la femta. Si és el cas, es fa una colonoscòpia per explorar l’interior del budell.

En l’última ronda s’ha fet una colonoscòpia a 3.192 persones, i s’han detectat 123 persones amb càncer invasiu i 2.079 amb pòlips colorectals que s’han extirpat per minimitzar el risc.

El programa es coordina des de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i es treballa amb els tres hospitals de referència de la comarca: el Taulí, el Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Mútua de Terrassa. Aquest divendres se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon.

Publicitat
Comentaris
To Top