CASTELLAR

La Torre Balada de Castellar, un espai amb música, encant i mística

La Torre Balada de Castellar del Vallès és sinònim de música. Passar per l’indret, a la carretera de Sentmenat, al costat de la plaça dels Enamorats, suposa endinsar-se en un univers de melodies i sons diversos. Així, no és estrany escoltar-hi els instruments amenitzant el dia a dia dels veïns de la zona.

L’històric centre, seu de l’Escola Municipal de Música de la vila, és un edifici aïllat senyorial de tres plantes envoltat d’un gran pati, situat al nucli antic de la vila. La seva ubicació el converteix en un símbol conegut per tots els vilatans. I és que la seva majestuositat no passa desapercebuda. L’espai està inclòs dins el Pla Especial del Catàleg de Béns a Protegir.

Els orígens de l’edifici

La casa va ser construïda el 1897, tal com consta a la façana, per encàrrec de Josep Pallàs, secretari municipal a l’Ajuntament de Castellar del Vallès. Inicialment, va tenir un ús residencial. Popularment, s’anomenava la Torre Gran en comparació a la Torre Montlleó, la Torre Xica, degut a la gran quantitat de terreny.

Imatge antiga de la Torre Balada de Castellar | Arxiu

La casa deu el seu nom a l’industrial tèxtil sabadellenc Joaquim Balada, que va convertir l’immoble, a començaments de la dècada de 1950, en casa d’estiueig. A la part inferior del pati, tocant a la carretera de Sentmenat, la finca tenia una gran piscina. Sobre la piscina hi havia gran quantitat d’arbres fruiters i un hort del qual s’ocupava el masover.

Més de 3 dècades com a casa de la música

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va adquirir la torre per 15,6 milions de pessetes l’any 1984 per tal d’adequar-la com a equipament. Cinc anys més tard, el 9 de setembre de 1989, es va inaugurar l’Escola Municipal de Música de Torre Balada.

Segons s’explica a la fitxa del Pla Especial de Catàleg, l’edifici té accés a través d’una entrada monumental pel carrer de Caldes. L’entrada ve donada per un mur que tanca la finca i la formen dues pilastres amb secció de forma de creu les quals emmarquen una porta de ferro forjat amb abundant decoració geomètrica i rematats amb gerros decoratius.

La Torre Balada de Castellar | Lluís Franco

La façana principal presenta una distribució simètrica de composició historicista on destaca la decoració de llindes i cornises, amb esgrafiats i merlets a tot l’ample. El portal és emmarcat en columnes, finestres laterals i pilastres a les cantonades. Ressaltant l’eix s’inscriu sobre la porta una petita torre de planta rectangular, amb dues finestres lligades a cada façana, que trenca amb l’horitzontalitat de l’edifici. Destaca la utilització d’un estil classicista en la decoració dels murs.

Sens dubte, es tracta d’un dels racons amb més història de la vila. Un espai amb encant i mística que no passa desapercebut a Castellar.

Torre Balada de Castellar | Lluís Franco

Comentaris
To Top