Vallès

Terrassa decreta un dia de dol i un minut de silenci per la farmacèutica morta en l’atac a l’Afganistan

La víctima regentava la farmàcia ‘Les Arenes’ a la cocapital vallesana

Façana de l'Ajuntament de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’Ajuntament de Terrassa ha decretat un dia de dol oficial i un minut de silenci aquest diumenge al migdia per la farmacèutica morta en l’atac a l’Afganistan, Elena Schröder Vilar, de 35 anys.

La víctima regentava la farmàcia ‘Les Arenes’ a la cocapital vallesana i va perdre la vida en l’atemptat juntament amb la seva mare –propietària de la farmàcia de l’estació de Sants de Barcelona- i un home de Girona.

L’atac, a la zona de Bamian, va deixar tres morts més de nacionalitat afganesa. En nom de la corporació municipal, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha condemnat “amb rotunditat” l’atemptat i ha mostrat el condol i suport a les famílies i amistats de les víctimes. El minut de silenci es durà a terme a les 12.00 hores davant de l’edifici de l’Ajuntament.

Possible acte terrorista

La Fiscalia de l’Audència Nacional ha obert diligències d’investigació preprocessal per l’atac, que va tenir lloc a Bamian, una zona històricament castigada pel règim talibà. En una nota, ha recordat que té atribuïdes les facultats d’investigar amb caràcter preliminar els fets que puguin ser constitutius de delicte i, com que existeixen indicis que es pugui tractar d’un acte de terrorisme, li correspon la competència d’investigar-ho. Per aquest motiu, aquest dissabte al matí es van obrir diligències per determinar els fets, la seva consideració com a delicte de terrorisme, esclarir possibles responsabilitats i adoptar mesures precises per restaurar l’ordre “pertorbat”.

El Govern ha mostrat la seva “consternació” per les tres víctimes mortals de l’atac a l’Afganistan d’aquest divendres. L’executiu ha traslladat públicament el condol a les famílies en un moment “dolorós i complex” i demana actuar amb “discreció i respecte”, evitant les especulacions. La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va ahir dissabte a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que no els consta, per ara, que hi hagi més catalans al grup que va patir l’atac, i que els turistes eren al país amb un viatge contractat a una agència.

Una conversa amb els il·lesos

El Ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, va mantenir aquest dissabte al matí una conversa per telèfon amb dues de les persones il·leses en l’atac a l’Afganistan. En aquests moments, un grup de diplomàtics espanyols es dirigeix a la capital afganesa des del Pakistan i Qatar, on actualment hi ha l’ambaixador espanyol després de l’arribada dels talibans al poder l’agost del 2021. El govern espanyol assegura que té com a prioritat atendre les “víctimes i la resta d’afectats”, a més d’iniciar els tràmits de repatriació dels cossos i el trasllat del ferit “quan les circumstàncies mèdiques ho permetin”.

Segons un testimoni, el grup estava en un mercat de Bamian quan una persona va començar a disparar des d’un carreró. Hi hauria quatre detinguts. “El modus operandi fa pensar en un atemptat, però no vull especular. Tindrem informació aviat i tot s’aclarirà”, va defensar el ministre a RAC1 i Catalunya Ràdio.

Una tragèdia que “podia passar”

Albares recorda que el govern espanyol desaconsella viatjar en qualsevol punt del país pel risc d’atemptat o segrest. “Era clar que això podia passar”, va afegir. En aquest sentit, va afirmar que “no hi ha zones segures” i que es preveia que podia passar.

“No té cap justificació, és una barbaritat disparar contra ciutadans i m’ha impactat enormement, però en qualsevol punt d’Afganistan aquest risc existeix i, per això, desaconsellem anar-hi”, va detallar. Alhora, assegura que del primer relat que se n’ha fet, sembla que es tracta d’un atac “indiscriminat”: “a l’Afganistan, aquesta mena de situacions passen molt sovint, quan hi ha ciutadans occidentals”. Sembla que els turistes havien contractat el viatge, però Albares va descartar que es puguin demanar responsabilitats, ja que les recomanacions no són llei i “no hi ha sanció si no es compleixen”.

És per aquest motiu, assegura, que es va tancar l’ambaixada al país des de la irrupció dels talibans al poder i, de manera “discreta”, encara estan repatriant col·laboradors. El personal diplomàtic s’està desplaçant a l’Afganistan des del Pakistan i Doha.

Alhora, el ministre assegura que “ni reconeixem ni el reconeixeran” el règim talibà per una violació reiterada dels drets humans, sobretot el de les dones, però mantenen contacte amb el govern de facto.

Condol del món farmacèutic

La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha emès un comunicat de condol lamentant la mort de Susana Vilar Bühler i la seva filla Elena Schröder Vilar, víctimes de l’atac, que eren sòcies actives de l’entitat i havien promogut mesures com la instal·lació de desfibril·ladors a les farmàcies.

Comentaris
To Top