JOSEP MERCADÉ

Temps de festivals

[Josep Mercadé, periodista]

El mes de maig marca l’inici de les activitats festives a l’exterior que s’allarguen tot l’estiu. D’aquestes, la música és la que ocupa un espai destacat. A Sabadell en tenim un bon exemple amb el festival Embassa’t, que comença aquesta setmana. Mentrestant, Joventuts Musicals de Sabadell ja té a punt el programa del seu festival d’estiu, que competirà amb moltes altres iniciatives d’arreu de Catalunya que escullen el temps de calor per engruixir una oferta cada cop més gran.

Doncs sí, som en temps de festivals, però si em permeteu volia parlar-vos d’una iniciativa potser no tan coneguda tot i que va agafant molta volada. Us parlo del festival Espurnes Barroques de la Catalunya Central, que aquest any arriba a la sisena edició i que va començar dissabte passat. Els promotors el fan coincidir abans de l’inici dels grans festivals de música de Catalunya. Són conscients que des del seu territori és complicat competir-hi malgrat que el programa que ofereixen és d’un altíssim nivell.

El cas d’Espurnes Barroques és ben curiós. Va néixer al Santuari del Miracle, a la comarca del Solsonès, i s’ha anat estenent com una taca d’oli cap al Bages, la Segarra i l’Anoia. Amb pas ferm, aquest festival fa una programació molt arrelada al territori i al barroc oferint un al·licient cultural en majúscules, en què es combina música barroca, productes de proximitat i la descoberta d’espais poc coneguts però de gran interès.

El resultat d’aquesta fórmula és que s’ha consolidat com un dels festivals de referència tot i tenir només sis edicions. Cada any estableixen una temàtica que marca la programació. Aquest any és el 25è aniversari dels últims grans incendis de la Catalunya Central i el festival, sota el títol de Natura en dansa, proposa canalitzar artísticament el principi natural del moviment.

El programa inclou diverses propostes de dansa barroca, clàssica, contemporània i flamenca. Fins i tot, per primer cop, han fet dos encàrrecs musicals i dos de plàstics. En total, seran disset concerts, dues instal·lacions, dues passejades, una taula rodona i una conferència. La música de Bach ha estat l’escollida per a l’inici i també per a la cloenda del festival.

L’any passat, per fer-vos una idea, l’encarregat d’obrir Espurnes Barroques va ser el mestre Jordi Savall, vallesà d’adopció i figura irrepetible en el panorama de la música antiga a tot el món. Espero que tot el que us he apuntat sigui prou suggeridor per donar un cop d’ull al programa i que pugueu gaudir d’alguna de les activitats proposades per a aquest any.

Comentaris
To Top