JOSEP MERCADÉ

I ara, les generals!

[Josep Mercadé, periodista]

La victòria incontestable de Marta Farrés del PSC en aquestes eleccions municipals a Sabadell posa de manifest que les majories absolutes encara són possibles a la nostra ciutat. No és l’únic cas, l’ascens dels socialistes arreu de Catalunya i, especialment, en l’àmbit metropolità evidencia un canvi de tendència en la diversificació del vot que s’havia produït a les darreres conteses electorals, com a mínim a casa nostra. D’aquí a menys de dos mesos podrem comprovar si aquesta tendència segueix en unes eleccions generals.

El 2003, Marta Farrés va entrar de regidora amb 21 anys i formà part d’un govern també de majoria absoluta presidit per Manuel Bustos. Aleshores, la seva joventut poc semblava presagiar que podria arribar a ser alcaldessa. L’edat i la carrera política que tenia al davant li han permès arribar a l’alcaldia. El mandat d’aquell 2003 va coincidir amb els anys en què la bombolla immobiliària es va anar fent més i més gran, fins que va esclatar el 2007.

De tot allò han passat uns quants anys i la ciutat ha hagut de fer front a l’impacte del cas Mercuri, a l’1 d’octubre amb les seves conseqüències, i a una pandèmia. Han estat situacions diferents, però segur que han deixat la seva empremta. Els resultats de les eleccions municipals de diumenge passat en són un exemple.

Ens podem preguntar si la ciutadania ha passat pàgina de la sacsejada de l’any 2012 quan va esclatar el cas Mercuri. La resposta podria ser afirmativa a la vista dels resultats d’aquest diumenge. Però segur que hi intervenen altres factors que van més enllà de la mateixa ciutat. La desfeta d’ERC a Sabadell i el retrocés en general del moviment independentista cal llegir-lo més en clau catalana.

Però no podem oblidar-nos de la participació. Amb aquests nivells d’abstenció pot passar de tot i també posa de manifest que una part de l’electorat s’exclou i diu als polítics que “ja us ho fareu”. Sobretot davant el trencament de Junts i Esquerra, que ha deixat el govern català a les cordes i amb una feblesa tal que li serà molt difícil subsistir els pròxims mesos. Sobretot després dels resultats d’aquest diumenge.

I ara, les generals! Vet aquí que amb la ressaca de les municipals el president Sánchez convoca eleccions per al pròxim 23 de juliol. Per a algunes formacions, especialment les independentistes, és una gerra d’aigua freda que encara els deixa més tocats. D’aquesta convocatòria hi ha dues coses que fan por: l’abstenció i la pujada de l’extrema dreta, ara que ja la tenim dins dels ajuntaments.

Comentaris
To Top