ARNAU BONADA

Des de Kaunas amb amor

[Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

La setmana passada vaig passar uns dies a Kaunas, Lituània, per viure en directe la final four de l’Eurolliga de bàsquet. Hi havia estat fa cinc anys, en el marc d’un viatge estival per les tres repúbliques bàltiques. Aleshores, quan aquí tot just començàvem a pair el desencís de la tardor del 2017, em va resultar balsàmic percebre l’energia i la il·lusió per progressar d’aquells joves nous estats. Seguiria tot igual? Com hauria afectat la pandèmia, la inflació i la guerra d’Ucraïna a la ciutat?

Kaunas té prop de 300.000 habitants. Per tant, no esperava grans canvis. Per si de cas, vaig demanar a l’Aiste, la nostra amfitriona d’Airbnb, si hi havia cap novetat rellevant respecte al 2018. La seva resposta va ser rotunda: “Et sorprendrà el que ha canviat Kaunas en aquests cinc anys”. I, certament, vaig quedar estupefacte: han pacificat la seva principal avinguda, convertint-la en el carrer apte per a vianants més llarg de l’Europa de l’est; han renovat una de les places principals, la de la Unitat, rebent el guardó internacional iF Design; han remodelat l’estadi de futbol i habilitat nous equipaments esportius a la zona annexa; han construït un nou pont per accedir a la Illa de Nemunas, on han erigit un centre aquàtic i un museu de la ciència per incentivar les vocacions STEM; una nova pista de gel coberta; un nou museu per celebrar el centenari de la federació de bàsquet; un nou parc industrial al qual anomenen el Syllicon Valley lituà…

Per il·lustrar la velocitat a la qual avancen aquells països: del 2008 al 2022 el PIB per càpita a Lituània ha crescut un 131%, mentre que a Catalunya, un 11%.

Veure tot aquest progrés i vitalitat en un indret on, algunes dècades enrere, no es podia ni trobar pa cada dia a les botigues és impressionant. I tot gràcies al capitalisme i a l’economia de mercat. Mentrestant, aquí seguim perduts en debats estèrils i encotillats per una burocràcia que ens paralitza. Ni tan sols un estudi tan demolidor com el que va presentar el Cercle d’Economia sobre l’empobriment relatiu de Catalunya en el transcurs d’aquest segle ens fa reaccionar.

Tornant a l’àmbit local, Kaunas va saber aprofitar el fet de ser Capital Europea de la Cultura el 2022 per impulsar la ciutat. Sabrem treure profit a Sabadell de la capitalitat cultural catalana de l’any que ve?

Comentaris
To Top