Ciutat

L’Arxiu Històric suma 2.000 imatges noves després de rebre dues donacions d’alt valor

Ja ha iniciat el tractament arxivístic per garantirne la conservació i posar-les a disposició de la ciutadania al més aviat possible

L’Arxiu Històric de Sabadell (AHS) ha rebut dos valuosos reculls de fotografies. D’una banda, les instantànies fetes per Francesc Pulit Tiana, un pioner de la fotografia de finals del segle XIX. Es tracta d’un fons que havia estat conservat per les seves filles. D’altra banda, la col·lecció de fotografies d’Esteve Renom Pulit. De fet, les dues donacions estan relacionades perquè Francesc Pulit Tiana era l’avi de qui ha estat un dels col·leccionistes més rellevants de Sabadell els darrers anys.

Francesc Pulit Tiana (Sabadell, 1869-1940) era un comerciant de teixits i olis que a finals del segle XIX viatjava molt per Europa. La curiositat pel progrés tecnològic i les belles arts el va portar a comprar una càmera durant un viatge a París i a convertir-se en un pioner de la fotografia amateur a la ciutat. Al mateix temps, Pulit Tiana era considerat una de les ànimes de l’Acadèmia de Belles Arts, des d’on va promoure el primer curs de fotografia el 1892.

Com a fotògraf amateur, destaca el seu interès per documentar la vida quotidiana de Sabadell la dècada de 1890. Són seves, per exemple, les primeres vistes urbanes amb gent pels carrers en moments socialment rellevants, com podia ser una fira, la sortida de l’església de Sant Fèlix el diumenge o la vida un dia festiu a la plaça de Sant Roc.

Un alt valor documental

L’altra donació destacada és la col·lecció de fotografies d’Esteve Renom Pulit (Sabadell, 1940-2021). Economista de professió, Renom sempre va unir el vessant professional amb l’afició pel col·leccionisme de tot allò que tingués a veure amb la ciutat fins a la dècada de 1970. Aquest llegat ha salvaguardat, per exemple, les plaques de vidre de Marçal Ballús, un dentista aficionat a la fotografia i el cinema al tombant del segle XIX, o de l’impressor Josep Figuerola Paitobí.

Entre les dues donacions, l’Arxiu ha ingressat unes 2.000 imatges amb un alt valor documental, de les quals ja ha iniciat el tractament arxivístic per garantirne la conservació i posar-les a disposició de la ciutadania al més aviat possible. Algunes d’aquestes peces es podran veure en l’exposició de Festa Major que els Museus i l’Arxiu dedicaran a la història de la fotografia a Sabadell.

Comentaris
To Top