JOSEP MERCADÉ

Crisi de govern i més gripaus

[Josep Mercadé, periodista]

La setmana de la constitució dels nous ajuntaments ha començat amb crisi al govern de la Generalitat. Un dels afectats és el sabadellenc Juli Fernàndez, que durant els darrers vuit mesos ha estat conseller de Territori, una cartera que ha hagut de fer un fort viratge pel que fa al controvertit tema del Quart Cinturó i la ronda Nord de Sabadell.

El president Aragonès ha aprofitat l’avinentesa del canvi obligat de la consellera d’Acció Climàtica per ser candidata al Congrés per completar una remodelació del seu govern. L’objectiu és tirar endavant tot i la situació de minoria que obliga fer equilibris en un mar polític ple de tempestes. Precisament, els canvis de titulars de les conselleries han afectat elements clau del govern. A banda d’Educació, les conselleries de Territori i d’Acció Climàtica estan molt entrelligades. I ara, tot i que es garanteixi una continuïtat, hi haurà noves persones al capdavant.

Això passa a un mes i escaig d’unes eleccions generals, que arriben després d’unes municipals, en què Esquerra Republicana ha rebut una forta patacada pel que fa a pèrdua de vots i de representació municipal. En aquest curt període en què Juli Fernàndez ha estat al capdavant de la conselleria de Territori, ha hagut de fer front, com la resta de membres del govern, a alguns gripaus que s’han hagut d’empassar a desgrat per poder continuar tirant endavant la legislatura.

El més gros haurà estat el del Quart Cinturó i la ronda Nord de Sabadell, que es va convertir en moneda de canvi per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per part del Partit dels Socialistes. De l’oposició frontal a aquest projecte es va haver de passar a l’acceptació amb els condicionants de preservació del medi i el que calgui, però donant el sí, en definitiva.

La nova consellera de Territori, Ester Capella, haurà de fer front al que vingui a partir d’ara sobre aquesta qüestió. I és que també dependrà del resultat de les eleccions generals d’aquí a un mes. En funció d’uns resultats incerts dels socialistes, ens podríem trobar que a Catalunya el PSC augmenti el nombre de vots, però que a Espanya no aconsegueixi abatre el Partit Popular.

En aquest nou escenari d’un hipotètic govern del PP a Madrid, és clar que el projecte de la ronda Nord es podria veure condicionat, ja que el traçat l’ha de consensuar la Generalitat però la seva execució l’ha de finançar el Ministeri de Foment. Amb l’experiència dels més de trenta anys de vigència del fantasma del Quart Cinturó, qui sap els gripaus que encara s’hauran d’empassar.

Comentaris
To Top