Diners

Els preus continuen a l’alça per l’encariment dels carburants

En comparació amb el juliol, els preus de consum han pujat un 0,5%

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat ha repuntat tres dècimes a l’agost i ha situat la seva variació interanual en el 2,6% , segons l’indicador avançat publicat aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’indicador encadena dos mesos consecutius a l’alça i aquest cop la pujada s’atribueix, sobretot, a l’encariment dels carburants, que registren augments de preu des de principis de l’estiu.

La inflació subjacent, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat una dècima respecte del mes passat, fins al 6,1%. En comparació amb el juliol, els preus de consum han pujat un 0,5%, segons l’indicador mensual.

La variació interanual més elevada dels últims tres mesos

Els preus, per tant, durant l’agost a l’Estat s’han situat un 2,6% més cars que fa un any. Es tracta de la variació interanual més elevada dels últims tres mesos. Cal tenir en compte que els preus es comparen amb l’agost del 2022, quan l’IPC estava disparat fins a màxims històrics amb xifres interanuals que superaven els dos dígits (10,5% a l’Estat i 10,2% a Catalunya). L’INE ha detallat que, a banda dels carburants, que han pujat de preu, enguany destaca el comportament dels preus de l’electricitat, que han augmentat però menys que durant l’agost de l’any passat.

Pel que fa a l’IPC subjacent, que descompta els preus més volàtils, la baixada d’una dècima, fins al 6,1%, arriba després del repunt de l’indicador durant el juliol. Quan l’IPC subjacent se situï per sota del 5,5% el govern espanyol eliminarà la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics.

L’INE publicarà a mitjans de setembre les dades definitives de l’IPC de l’agost i aleshores també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, al juliol la inflació va pujar quatre dècimes, fins al 2,3%.

Comentaris
To Top