Diners

Xavier López: “El Vallès té els diversos agents d’un ecosistema d’innovació, únic a Catalunya”

L’impacte de les TIC, també conegudes com les revolucions tecnològiques, i el consegüent augment de la competitivitat, obliga les empreses a reinventar-se constantment, per no perdre pistonada. A Eurecat, el gran proveïdor de tecnologia industrial de Catalunya, treballen per oferir al teixit empresarial les respostes a les necessitats canviants del moment, en l’àmbit tecnològic i d’innovació.

Quins són els principals reptes que afronta la indústria catalana? N’hi ha molts i de molts variats, però ara com ara n’hi ha dos de fonamentals: el repte vinculat a la transformació digital i l’altre en l’àmbit de la sostenibilitat.

Un d’ells, almenys, el de la transformació digital, sembla que no tingui aturador, amb l’arribada de la intel·ligència artificial. Són onades de noves tecnologies digitals. Hi ha determinades tecnologies que fa poc temps semblaven molt innovadores, però amb la revolució de la intel·ligència artificial generativa, molta indústria està venint per saber com han d’aplicar aquestes últimes innovacions per millorar l’eficiència dels seus processos.

I pel que fa a la sostenibilitat? El repte rau a mantenir, o fins i tot incrementar l’activitat industrial, perquè aquesta sigui sostenible econòmicament però també sostenible mediambientalment. Ara treballem amb moltes empreses fulls de ruta de descarbonització, per reduir les seves emissions, i en alguns casos, per ajudar-les a incorporar tecnologies per capturar el CO₂, com a matèria primera. Una part de la nostra activitat és generar tecnologia made in del país, perquè en aquestes grans revolucions de transformacions acabem depenent sempre de tecnologia o coneixement que ve de fora.

En la carrera constant i permanent per liderar la revolució tecnològica, on es troba la indústria catalana? En alguns sectors d’activitat econòmica, activitat industrials, estem a la Primera Divisió. Sectors vinculats a l’agroindústria o a la mobilitat elèctrica, la indústria catalana és de primer nivell internacional. En molts d’aquests sectors tenim competència molt destacada, i a Catalunya ens passa que la dimensió mitjana de les nostres empreses és inferior als grans players internacionals, però en general tenim indústria competitiva en molts sectors.

I del Vallès? Hi ha empreses molt competitives, amb molt coneixement tecnològic, però el que sí que és veritat és que han d’anar buscant noves oportunitats per treballar nous sectors. El Vallès és un territori que té una concentració que no hi ha a la resta de Catalunya, amb diferents gents d’un ecosistema d’innovació: universitats, centres de recerca, centres tecnològics… I molta indústria manufacturera. Si som capaços de treballar veritablement com un ecosistema, aquest territori hauria de tenir unes competències molt distintives.

Comentaris
To Top